jak nie zaplacic zachowku?

• Autor wątku Autor wątku marzena_x
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marzena_x

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Mam nastepujacy problem jakis miesiac temu zmarl moj tata ostatnio bylo otwarcie testamentu w ktorym szystko co ma zostawil mojej mamie i wydziedziczyl dzieci ze swojego pierwszego malzenstwa poniewaz mialy w tylku ojca i przez 20 lat sie z nim wogole nie kontaktowaly nawet na pogrzeb bylo im ciezko przyjechac ale na otwarcie testamentu nie mieli z tym najwiekszgo problemu. ale sparwa dotyczy czegos innego moj tata nie wiedzial ze jego wydziedziczona corka ma dzieci czyli wnuki taty. I teraz moje pytanie jak to zrobic zeby te wnuki nie dostaly zachowku po tacie. Czy bedzie mialo znaczenie to ze ta corka nie jest biologiczna corka mojego taty? albo to ze przy rozwodzie z pierwsza zona ojciec zabral z domu tylko walizke zostawiajac im dom i wszytko co w nim bylo? chodzi o to ze taka byla ostatnia wola mojego taty zeby oni nic nie dostali gdyz to jest caly dorobek zycia moich rodzicow i nie wyobrazam sobie teraz oddawac im czegos za co moj ojciec poswiecil swoje zycie bardzo prosze o pomoc czy jest jakas szansa zeby nie nalezal im sie ten zachowek?

Do grona osób uprawnionych do zachowku zalicza się:
- zstępnych (dzieci, wnuki),
- małżonka,
- rodziców spadkodawcy, Jeżeli jednak spadkodawca pozostawił małżonka lub dzieci, tylko te podmioty nabędą prawo do zachowku. Nie uzyskają go rodzice spadkodawcy, gdyż nie dochodzą oni do dziedziczenia zgodnie z ogólnymi przepisami o dziedziczeniu ustawowym.

Przepis art. 1008 kc przewiduje instytucję wydziedziczenia. Zgodnie z jego treścią spadkodawca może w testamencie pozbawić zstępnych, małżonka i rodziców zachowku, jeżeli uprawniony do zachowku:
1) wbrew woli spadkodawcy postępuje uporczywie w sposób sprzeczny z zasadami współżycia społecznego;
2) dopuścił się względem spadkodawcy albo jednej z najbliższych mu osób umyślnego przestępstwa przeciwko życiu, zdrowiu lub wolności albo rażącej obrazy czci;
3) uporczywie nie dopełnia względem spadkodawcy obowiązków rodzinnych.
Przy czym przyczyna wydziedziczenia uprawnionego do zachowku powinna wynikać z treści testamentu.

dzieki ale to co napisal jest mi wiadome tylko czy jezeli ta kobieta nie jest biologiczna corka mojego taty to czy jej dzieci sa jego wnukami? przeciez wnukow o ktorych isteniu sie nie wie nie mozna wydziedziczyc. tata w testamencie 2 dzieci z pierwszego malzenstwa wydziedziczyl wiec z tym problemu nie ma . a jelsi nawet doszlo by do sparwy w sadzie o zachowego to jakie sa tego koszty kto je ponosi itd?

Powrót