Jak obliczyć ile godzin ma dzień urlopowy.

• Autor wątku Autor wątku franz87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

franz87

Użytkownik
Odpowiedzi
198
Witam,
Pracuje w niemieckiej firmie. W ostatnim miesiącu wziąłem kilka dni urlopu. Chciałbym się dowiedzieć jak dokładnie obliczyć ile godzin wynosi mój dzień urlopowy (przy moim wymiarze etatowym).
Mianowicie:

Mam w umowie napisane, że pracuję 151h miesięcznie.
W rzeczywistości pracuję więcej, ale reszta jest liczona jak nadgodziny.
Chciałbym wiedzieć jak obliczyć ile stawek godzinnych musi mi wypłacić pracodawca za dzień urlopu.
Czy liczyć to tak:

[Ilość godzin na miesiąc w umowie] : [liczba dni roboczych w miesiącu]
Jeżeli tak to przez co podzielić te 151h? Bo np. luty ma 21dni roboczych, a marzec 22. Kwiecień bodajże 21.

Jak to liczyć?

Jesli pracujesz na caly etat i pracujesz codziennie 5 dni w tygodniu, to urlop sie oblicza za kazdy pelny miesiac (bez wzgledu na to, czy ma on 27 czy 31 dni) na zasadzie 2,5 dnia (albo tyle, ile masz w umowie) za kazdy miesiac.
Urlop sie "wyplaca" w Niemczech tylko w wypadkach wyjatkowych, generalnie urlop trzeba brac jako dni wolne.

A nadgodziny nic nie maja do urlopu. Za nadgodziny bierze sie wolne w wysokosci nadgodzin albo wyplaca sie wg stawki godzinowej , jesli wziecie wolnego nie jest mozliwe z przyczyn organizacyjnych.

Pogodniak napisał:
Jesli pracujesz na caly etat i pracujesz codziennie 5 dni w tygodniu, to urlop sie oblicza za kazdy pelny miesiac (bez wzgledu na to, czy ma on 27 czy 31 dni) na zasadzie 2,5 dnia (albo tyle, ile masz w umowie) za kazdy miesiac.

Pracuję od pon-pt, w umowie mam 151h/mc i 24dni urlopu na rok.
Na początku marca wziąłem 5 dni urlopu (poniedziałek-piątek) z puli właśnie tych 24 dni zagwarantowanych rocznie.
Za te pięć dni dostałem wypłacone 35h, czyli wychodzi 7h na dzień.
Interesuje mnie jak oni obliczyli, że za dzień wypłacili mi 7h, a nie np. 8h

Pogodniak napisał:
A nadgodziny nic nie maja do urlopu. Za nadgodziny bierze sie wolne w wysokosci nadgodzin albo wyplaca sie wg stawki godzinowej , jesli wziecie wolnego nie jest mozliwe z przyczyn organizacyjnych.
To akurat wiem. U nad nazywa się to Zeitkonto i działa dokłądnie tak jak mówisz

sorry, ale jakos metnie sie wyrazasz. Co masz na mysli przez pojecie "wyplacone"? Wyplacone to dla mnie moga byc pieniadze. Urlopu sie u"dziela" a nie "wyplaca"
Wiec raz jeszcze, urlop jest w skali rocznej, u ciebie za kazdy pelny miesiac pracy 2 dni urlopu. Przeciez w Polsce za luty tez nie przysluguje mniej urlopu niz za sierpien, bo luty ma mniej dni.
Zeby nie komplikowac: zaczynasz prace 1 stycznie i prrzepracowujesz caly rok, pracujac od poniedzialku do piatku mniej wiecej tyle samo godzin (ew. w piatek powiedzmy godzine krocej). Kazdy dzien roboczy to jeden dzien urlopowy, bez wzgledu czy to jest poniedzialek czy piatek, i czy to jest luty czy sierpien.

U mnie w prac w piatek pracuje sie wlasnie godzine krocej niz od poniedzialku do czwartku, Jak biore urlop na piatek, to odliczany mi jest CALY dzien urlopowy a nie jakies tam 95%, bo w piatek pracuje sie krocej. I tak samo ma sie rzecz z miesiacami

Witam
On chyba mysli tak :
Jeden dzien 8h x 10 euro....Daje nam 80 euro za dzien.
Teraz np. dostal 20 dni urlopu (20dni x 8h x 10euro to jest 1600 euro)
Ale on pracowal czasami 8h a czasami 12h...wiec on urlop przelicza na godziny x 10 euro /h...Tak sie tego nie liczy.
Nie wazne czy pracuje 100h czy 120h ...wazne ze ma np.24 dni urlopu.

A jezeli chodzi o scislosc to wychodzi 7,5h dziennie x 5 dni w tyg.
Zatwierdzone przez zwiazki zawodowe IGM

No ale jak slusznie zauwazylas, nie gra zadnej roli ile godzin on faktycznie przepracowal w danym miesiacu czy dniu, czy 7,5 czy 10,5, bo jak przepracowal 10,5, to przysluguje mu po prostu jeden dzien urlopowy plus 3 godziny wolnego albo 3 godziny rekompensaty pienieznej za nadgodziny, a nie 1,5 dnia urlopu

Przeciez w Polsce jest na pewno tak samo

Powrót