Jak obliczyć termin 6 miesięcy na sprzedaż auta

• Autor wątku Autor wątku asaledr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asaledr

Użytkownik
Odpowiedzi
105
Witam,

Pomógłby mi ktoś obliczyć o jakiej konkretnie dacie będę mógł sprzedać zakupiony samochód żeby nie płacić podatku. Te 6 miesięcy jak poprawnie obliczyć.

Przykładowo kupuje auto 9 czerwca 2023, to kiedy mogę je dokładnie sprzedać.

Bynajmniej. Okres 6 miesięcy liczony jest w pełnych miesiącach kalendarzowych. Czyli kupując auto 9 czerwca okres 6 miesięcy liczymy od 1 lipca, a upłynie on z końcem grudnia.
Zawsze, kiedy w przepisach mowa o okresie miesiąca lub jego wielokrotności, należy przez to rozumieć pełne miesiące kalendarzowe.

Swamp napisał:
Bynajmniej. Okres 6 miesięcy liczony jest w pełnych miesiącach kalendarzowych. Czyli kupując auto 9 czerwca okres 6 miesięcy liczymy od 1 lipca, a upłynie on z końcem grudnia.

W tym przypadku akurat masz rację - bo ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych tak stanowi (art. 10 ust. 1 pkt 8):

(...)przed upływem pół roku, licząc od końca miesiąca, w którym nastąpiło nabycie;(...)

Swamp napisał:
ZAWSZE, kiedy w przepisach mowa o okresie miesiąca lub jego wielokrotności, należy przez to rozumieć pełne miesiące kalendarzowe.

Tu wprowadzasz w kosztowny błąd - bo nie ma takiej zasady, np. termin złożenia na deklarację SD-Z2 (od spadku - ktoś zastosuje twoją radę i może zapłacić podatek składając deklarację po terminie)

(...)zgłoszą nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego w terminie 6 miesięcy OD DNIA powstania obowiązku podatkowego (...) a w przypadku nabycia w drodze dziedziczenia – w terminie 6 miesięcy OD DNIA uprawomocnienia się orzeczenia sądu stwierdzającego nabycie spadku (...)

Tak, z tym "zawsze" to się trochę zagalopowałem.
Zazwyczaj, chyba że dany przepis nakazuje inaczej:)

Powrót