Jak odebrać swoje rzeczy z mieszkania?

• Autor wątku Autor wątku Meggie88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Meggie88

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Mam taką sytuację, że przeniosłam się do innego mieszkania po ślubie , ale zostawiłam jeszcze w domu rodzinnym prawie wszystkie swoje rzeczy (ubrania, dokumenty, pamiątki rodzinne , zdjęcia osobiste itd.). Niestety rodzina skłóciła się kilka miesięcy później do tego stopnia, że wymieniła zamki w mieszkaniu rodzinnym i nie mogę się do niego dostać. Część dokumentów udało mi się odtworzyć, tych najpilniejszych, ale jest sporo innych, których nie dam rady. Potrzebuję ich z mieszkania. Czy tu można złożyć jakieś zawiadomienie na policje, z policją wejść do mieszkania i zabrać te rzeczy? Jak mogę je odzyskać?

Ja przy okazji zapytam po jakim czasie może takie porzucone rzeczy wyrzucić. Np. kogoś goszczę, ten ktoś coś pozostawia i nie chce zabrać.

Meggie88 napisał:
Czy tu można złożyć jakieś zawiadomienie na policje, z policją wejść do mieszkania i zabrać te rzeczy? Jak mogę je odzyskać?
Można zacząć od kontaktu z dzielnicowym, nie jest to formalnie zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa a bywa skuteczne.

forg napisał:
Ja przy okazji zapytam po jakim czasie może takie porzucone rzeczy wyrzucić.
Biorąc pod uwagę prawo cywilne nie można w ogóle tego zrobić dopóki nie dysponuje się tytułem prawnym a generalnie wyrzucenie (porzucenie) rzeczy to uprawnienie właściciela a nie posiadacza czy dzierżyciela. Faktyczne władanie tymi przedmiotami nie daje jeszcze uprawnień właściciela. Dopiero gdy rzecz zostanie uznana za porzuconą przez dotychczasowego właściciela wtedy inny podmiot obejmując jej posiadanie samoistne staje się właścicielem i sam może nią rozporządzać np. ją wyrzucić (porzucić). Porzucenie rzeczy przez dotychczasowego właściciela wymaga nie tylko jej fizycznego pozostawienia ale musi temu towarzyszyć zamiar (wola) wyzbycia się tej własności. Najczęściej ta wola nie jest artykułowana ale wynika z zachowania np. wrzucenie do kosza na śmieci. Jeżeli jednak właściciel rzeczy nie chce ich odebrać oświadczając, że np. nie ma czasu to trudno doszukać się tu woli wyzbycia się przedmiotu i w takim przypadku formalnie stosuje się przepisy o rzeczach znalezionych - art. 183 do 187 kc.

Ostatnia edycja:
Podbijam swoje pytanie - ja jestem tam zameldowana w tym mieszkaniu cały czas, ale rodzina nie chce mnie wpuścić.

Powrót