Jak odnaleźć aresztowanego?

• Autor wątku Autor wątku alicja76
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alicja76

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mój przyjaciel mieszka w województwie małopolskim i prawdopodobnie został aresztowany. Muszę mu pomóc ale nie wiem gdzie jest i nie wiem kto go aresztował i dlaczego. W jaki sposób mogę go odnaleźć, gdzie i do kogo mam się zwrócić aby się czegoś na jego temat dowiedzieć? Czy jako obca osoba uzyskam jakieś informacje, czy będę się mogła z nim zobaczyć? Za szybką odpowiedź dziękuję :(

Najlepiej to popytaj wśród wspólnych znajomych...
A jeśli nie masz takiej możliwości, a myślisz, że został TA to spróbuj zadzwonić do AŚ w miejscu, gdzie mieszkał przyjaciel. Powiem z doświadczenia, że mi (jako osobie obcej) udzielono informacji w ten sposób, ale to zależy na jakich f-szy trafisz, bo generalnie jeśli nie figurujesz nigdzie jako osoba bliska dla osadzonego to nie powinni tego robić, przy czym bliska nie oznacza, że musisz być z nim spokrewniona.
A czy będziesz mogła się z nim zobaczyć - o tym zadecyduje organ, do którego dyspozycji pozostaje TA - prokurator i/lub sąd, ale najpierw dowiedz się gdzie w ogóle jest Twój przyjaciel.

Poszukując telefonicznie przygotuj się na pytania "sprawdzające" osobę bliską typu data urodzenia osadzonego, imię ojca, matki. Informacja - jeśli ją uzyskasz - dotyczyć będzie jedynie faktu przebywania w jednostce, nic więcej się nie dowiesz (a przynajmniej nie powinnaś).

moga równie dobrze i nie udzielć żadnej informacji telefonicznie :( maja takie prawo

Powrót