Jak odróżnić co jest co antysemityzmem ,a co zwykłą opinią

• Autor wątku Autor wątku doronire
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
D

doronire

Zbanowany
Odpowiedzi
7
Witam
Czym się różni antysemityzm od opinii o danej narodowości ?
Czy jeżeli ktoś napisze że "żydzi to ludobójcy i powinni ponieść konsekwencje za swoje działania w Palestynie" to jest to opinia czy antysemityzm ?

to śliski temat, więc rozsądek nakazuje w przypadku wątpliwości ugryźć się w język.

doronire napisał:
... Czy jeżeli ktoś napisze że ...
Zacznij od zastanowienia się nad tym co Ciebie uprawnia do przekładania działań jednostek na cały naród :!:

doronire napisał:
Czy jeżeli ktoś napisze że "żydzi to ludobójcy i powinni ponieść konsekwencje za swoje działania w Palestynie" to jest to opinia czy antysemityzm ?
Ani opinia, ani antysemityzm. To jest pomówienie.

doronire napisał:
Abstrahując od tego, że ten "ktoś" charakteryzuje się opiniami opartymi na głębokiej niewiedzy i nieumiejętności dokonania właściwej oceny wydarzeń, to: Po pierwsze, jak wskazał już kol. moderator, rozszerzanie działań konkretnych ludzi na cały naród jest haniebnym idiotyzmem, po drugie Żydzi to szersze pojęcie niż Żydzi z Izraela (po prostu, Izraelczycy). Po trzecie, "Żydzi", gdy chodzi o osoby narodowości żydowskiej, a nie np. o "żydów" jako grupę religijną, pisze się wyłącznie z wielkiej litery. Podobnie jak Polacy, Węgrzy, Nepalczycy i wszystkie inne nazwy narodowości.

karambol napisał:
Ani opinia, ani antysemityzm. To jest pomówienie.
Dlaczego pomówienie ? Jeżeli ktoś przedstawi źródła ?
Jest tego masa w internecie . Przykład Palestyna . Ich zeznania. Moim zdaniem w takiej sytuacji autor takiej wypowiedzi jest czysty ,a po sądach niech sobie ciągną Palestyńczyka

doronire napisał:
Jeżeli ktoś przedstawi źródła ?
Nie istnieją źródła wskazujące, że jacyś przedstawiciele narodu żydowskiego dokonali ludobójstwa (opinia wroga, to nie źródło informacji), co dopiero, że wszyscy Żydzi.
doronire napisał:
autor takiej wypowiedzi jest czysty
Autor takiej wypowiedzi może być "czysty" w sensie prawnym, tylko wtedy, gdy wykaże się ponad wszelką wątpliwość, że jest poważnie upośledzony psychicznie (to się może udać).

Ja Malinowski napisał:
(opinia wroga, to nie źródło informacji).
Na jakiej podstawie tak sądzisz i kto według kogo jest wrogiem ?
BO dla żydów są to Palestyńczycy a dla Palestyńczyków żydzi .
Ja Malinowski napisał:
co dopiero, że wszyscy Żydzi.
Gdzie napisałem że wszyscy Żydzi ?
Równie dobrze może ich być dwóch , jak i 10 czy 100 tysięcy ... To chyba logiczne że zwykły obywatel tam nic nie ma do powiedzenia. Odpowiadają ci co wydają rozkazy i je wykonują.
Ja Malinowski napisał:
Autor takiej wypowiedzi może być "czysty" w sensie prawnym,
Podaj mi podstawę prawną która zakazywała by cytowania czyiś wypowiedzi ,a tym bardziej ponosić za taką wypowiedz odpowiedzialność karną .

Ja Malinowski napisał:
Nieznajomość zasad ortografii
Niestety w tej kwestii się Pan myli dowodząc brak znajomości historii . Pisze się z dużej litery , gdy mowa o państwie ,a żydzi oficjalnie nie mają własnego państwa tylko okupują część terytorium Palestyny.
Ta sama zasada dotyczy jeżeli piszemy w kontekście wyznaniowym. Na przyszłość zamiast krytykować wcześniej sprawdzić .
Ja Malinowski napisał:
Nieumiejętność rozumienia nawet własnego tekstu, ośmiesza.
Jak Pan nie dostrzega takiej drobnej różnicy jak : "żydzi to ludobójcy" ,a "wszyscy żydzi to ludobójcy" to faktycznie lepiej tego nie komentować .

Ostatnia edycja:
doronire napisał:
Niestety w tej kwestii się Pan myli
Ty jesteś idiotą i już nim zostaniesz, więc nie zależy mi na przekazaniu Ci wiedzy, ale ponieważ czytają to również inni, należy sprostować przynajmniej niektóre z owoców Twojej głupoty. I tak:
doronire napisał:
Pisze się z dużej litery , gdy mowa o państwie
Z wielkiej (nie dużej, jak to mówią głąby) litery pisze się zawsze nazwy narodowości. Niezależnie od tego, czy naród ma swoje państwo, czy też nie. Jakby ktoś był na tyle ciemny, by potraktować serio Twoje debilne wymysły, to musiałby pisać np. o Polakach z XIX wieku "polacy".
doronire napisał:
żydzi oficjalnie nie mają własnego państwa
Mają. Nazywa się Izrael.
doronire napisał:
Ta sama zasada dotyczy jeżeli piszemy w kontekście wyznaniowym.
Nie "ta sama", tylko odmienna od pisania o narodowości. Zwróciłem nawet uwagę na tę ciekawostkę w swoim wcześniejszym poście.
doronire napisał:
Jak Pan nie dostrzega takiej drobnej różnicy jak : "żydzi to ludobójcy" ,a "wszyscy żydzi to ludobójcy" to faktycznie lepiej tego nie komentować .
Ty faktycznie lepiej byś nie komentował dokładnie niczego.
Nie chcę pouczać kolegi moderatora, jednak sądzę, że należy zamknąć niniejszy wątek.

Ostatnia edycja:
Ja Malinowski napisał:
Z wielkiej (nie dużej, jak to mówią głąby)
W tej chwili obrażasz Ślązaków . Dla ciebie nie istnieje coś takiego jak odmienność kulturowa ... Dokształć się trochę bo co rejon to trochę inaczej się mówi .

Ja Malinowski napisał:
Jakby ktoś był na tyle ciemny, by potraktować serio Twoje debilne wymysły, to musiałby pisać np. o Polakach z XIX wieku
Polska zawsze istniała terytorialnie. To taka różnica, ale ty nie zauważysz.

Ja Malinowski napisał:
Mają. Nazywa się Izrael.
Te państwo nigdy nie istniało i nie jest uznawane przez Palestynę czy inne państwa dlatego pisze się z małej litery. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat to mogę ci podesłać kilka materiałów z wykładów znajomego z Uniwersytetu Jagiellońskiego który tam studiuje ,albo zapytaj bezpośrednio wykładowcę. Nie rozumiem dlaczego się tak zdenerwowałeś ? Sprawa aż tak osobista?

Ps.
Na przyszłość , Nie masz nic dopowiedzenia na temat prawny to się nie wypowiadaj . To jest forum prawne , nie kółko polonistyczne czy jakieś prywatne szczekanie z względów osobistych ...

Ostatnia edycja:
Ja Malinowski napisał:
.. jednak sądzę, że należy zamknąć niniejszy wątek.
Jestem tego samego zdanie, lecz jak zauważysz, to Ty zostałeś pouczony.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót