Jak odrzucić spadek

• Autor wątku Autor wątku gary86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gary86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie,
Bardzo proszę o poradę jak odrzucić spadek po zmarłej z rodziny(nie znałem osobiście tej osoby i nie utrzymywałem z nią żadnych kontaktów). Chciałem odrzucić spadek przed notariuszem jednak notariusz przekazał mi, że upłynął 6 miesięczny termin. Oficjalnie o spadku dowiedziałem się dnia 8.02.2021 z pisma, które otrzymałem z sądu z informacją, że spadek odrzuca moja siostra.
Jak się okazało spadek stanowi mieszkanie ale i bardzo duży dług w postaci hipoteki przymusowej. Pomijając fakt samego spadku=długu kontaktując się z notariuszem dostałem informację, że moja matka zrzekła się spadku w dniu 3.12.2020(czyli upłynął termin 6 m/cy) i notariusz nie przyjmie ode mnie oświadczenia o odrzuceniu spadku. Wyszukując informacji na ten temat w sieci czas 6 miesięcy mierzy się od otrzymania informacji o spadku. Nie dostałem żadnego pisma od sądu czy notariusza, że moja matka odrzuca spadek. Jedynym oficjalnym pismem była informacja o odrzuceniu spadku przez moją siostrę otrzymana w lutym.
Bardzo proszę o poradę czy złożenie wniosku o odrzuceniu spadku wraz z wymaganymi dokumentami (aktem zgonu) do sądu (dołączając jako kopie pismo informacyjne o odrzuceniu spadku przez siostrę) wystarczy aby sąd uznał mój wniosek jako złożony w terminie? Czy może należy w tej sytuacji złożyć jakieś inne pismo. Może ktoś z Państwa miał do czynienia z takim przypadkiem i jest w stanie pomóc.

Pytanie nr dwa to czy jeśli nie da się nic zrobić i będę musiał przejąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza jak wygląda sytuacja z długiem gdy mieszkanie ma hipotekę przymusową przewyższającą jego wartość.

Z góry bardzo dziękuje z pomoc

Przyjmując składek z dobrodziejstwem inwentarza w najgorszym przypadku wyjdziesz na zero. Do sądu możesz złożyć wniosek o odrzucenie spadku wraz z wnioskiem o przywrócenie terminu do złożenia oświadczenia o odrzucenie spadku.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

A czy jesteś w stanie uprawdopodobnić fakt, iż o powołaniu do spadku dowiedziałeś się dopiero w lutym z pisma? Utrzymymywałeś stosunki z rodziną?Rozmawialiście o tym spadku i odrzuceniu go? Mama mówiła wcześniej że była u notariusza i odrzuciła spadek? Może z kimś inny na ten temat rozmawialeś? Pytam ponieważ prawo nie wymaga w tym wypadku pisemnej formy powiadomienia.

O spadku dowiedzialem sie od siostry w połowie tycznia podczas rozmowy telefonicznej. Tzn dowiedzialem sie ze go odrzucila u notariusza, że są jakieś długi i że wszyscy z rodziny się zrzekaja spadku przed notariuszem i najlepiej bedzie jak też to zrobie.Tak jak wspomnialem na poczatku nic nie wiedzialem o spadku po dalekim krewnym, ktorego nawet nie znałem. Czy w tej sytuacji czas na odrzucenie spadku biegnie od uzyskania informacji telefonicznie od siostry? Czy od oficjalnego pisma z sądu(otrzymanego w lutym), że odrzucila spadek. Czy w tej sytuacji mogę udać sie jeszcze do notariusza czy np. zlożyć wniosek o odrzucenie spadku od razu do sądu(tzn. Czy jesli notariusz przyjmie moje oswiadczenie o odrzuceniu spadku czy sad je może odrzucic mimo tego)?

Idz do notariusza, powiedz że o powołaniu do spadku dowiedziałeś się w styczniu od siostry podczas rozmowy telefonicznej. Jeśli notariusz odmówi przyjęcia oświadczenia o odrzuceniu spadku to zmień notariusza. Spiesz się, czas płynie.

Powrót