A
adamnurek
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Od dwóch lat prowadzę firmę, w prowadzeniu pomaga mi mój przyjaciel. Jest to sklep z artykułami sportowymi i do pływania. Do kumpla mam 100 % zaufania i jak musiałem wyjechać za granicę na 5 miesięcy to zostawiłem mu pieczątkę firmową i pełen dostęp do konta firmowego. Kumpel pracował na czarno bez żadnej umowy. Kolega w moim imieniu zamawiał potrzebny towar i przelewem przez moje konto płacił faktury. Dodatkowym naszym zarobkiem są kursy pływania i on je prowadził podczas mojej nieobecności. Umówiliśmy się ustnie że najpierw płacimy koszta firmy a tym co zostanie dzielimy się na pół. Jak wróciłem okazało się że kolega nie płacił żadnych rachunków a cały zarobek wziął sobie, do tego zostawił mi dwie faktury do zapłacenia i dwie już za niego zapłaciłem. W sklepie nie ma towaru ani pieniędzy. Teraz już były kolega tłumaczy mi tym że ja nic nie robiłem a on tu tylko zarabiał i cały zarobek mu się należy, a koszta utrzymania firmy to nie jego sprawa. Podsumowując ja otworzyłem za swoje pieniądze firmę i wziąłem do pomocy przyjaciela który w zamian za połowę zarobków miał mi pomóc, pomógł tak że mam teraz 25 tyś. długu za czynsz inne świadczenia , faktury i mniej towaru w sklepie. Kolega w ramach umowy prowadził też kursy pływania z których na czysto zarobił 32 tyś. Na moim koncie zrobił obrotu na 90 tyś. razem zarobił około 70 tyś. zł. Firmie nie ma tych pieniędzy są tylko długi. Oczywiście wyrzuciłem oszusta, zatrzymałem całą jego dokumentacje co do prowadzenia kursów, w świetle prawa każdy Instruktor musi prowadzić kartotekę wyszkolenia ludzi. Z tej kartoteki wynika że zarobił w trakcie pracy u mnie 32 tyś. zł. a w ciągu całej historii 150 tys. zł. reszta jego zarobków to już po za moją firmą. wszystkie zarobione pieniądze są opatrzone jego podpisem że przyjął gotówkę. Cały jego zarobek to pieniądze zarobione na czarno nigdzie nie zgłoszone. Bardzo proszę czy jest jakaś szansa bym mógł odzyskać pieniądze chociaż tylko na długi. Jak nie znajdę pomocy to zbankrutuję. Może zgłosić jego lewe dochody do skarbówki ? Bardzo proszę o pomoc