Jak odzyskać dług od byłego męża

• Autor wątku Autor wątku JUL2012
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JUL2012

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Jesteśmy po rozwodzie. Mamy wspólny kredyt hipoteczny. Ja mieszkam w mieszkaniu. Były mąż od roku zabrał dochód ze wspólnego konta, mamy na nim kredyt hipoteczny i debet.
Płacę sama raty i odsetki oraz opłaty za wznowienie debetu. Przez ponad rok nazbierała się kwota bliska 18tys czyli 9tys na oboje.
Podzial majątku jest ciężki bo nie możemy dojść do porozumienia. Czy na tym etapie mogę odzyskać od byłego męża tą kwotę 9tys ? Jak to zrobić? Nie poczuwa się zupełnie do rat ale współwłasność mieszkanie juz tak. Jak to ugryźć??

Pozew o zapłatę jako roszczenie regresowe (to co spełniłaś za niego). Przed pozwem wezwij do zapłaty - pisemnie.

Tak właśnie zrobiłam wysłałam przedsąfowe wezwanie do zapłaty za potwierdzeniem odbioru, termin zapłaty mija 12.05, po tym czasie pozew? Do niego załączyć umowę krefutowa? Potwierdzenia od kiedy płaciłam i wszystkie odsetki od debetu?

Do niego załączyć umowę krefutowa?
Nie wiem co to umowa krefutowa. Natomiast roszczenie należy wykazać (umowa kredytowa + termin spłat rat w określonej wysokości) i udokumentować to, co spełniłaś za byłego męża. Czyli przelewy lub pokwitowania zapłaty. W pozwie wykazujesz też, że wzywałaś męża do dobrowolnej zapłaty. Przedstawiasz kopię wezwania i dowód przyjęcia/nadania lub zwrot pisma.
W sieci znajdziesz mnóstwo wzorów pozwów o zapłatę - skorzystaj. Będzie łatwiej.

Powrót