Jak odzyskac dług od Najemcy?

• Autor wątku Autor wątku Wodz68
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wodz68

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Rok temu wynająłem mieszkanie ( jestem właścicielem mieszkania) legalna umowa najmu okazjonalnego zawarta na czas określony 1 roku ( zarejestrowana w US , co miesięcznie wpłacane zaliczki na podatek wpłacane do US). Od stycznia lokator ma problemy z zapłatą ustalonego w umowie czynszu , czyli od stycznia nie płaci a od lutego nie płaci opłat za zużyte przez siebie media ( prąd, woda, gaz , ogrzewanie). Umowa najmu zawarta z dwoma osobami ( małżenstwo). Pan wynajmujący prowadził do lutego legalna firmę budowlaną, wiec w ramach spłaty zadłużenia zaproponowałem odrobienie długu w zamian za wykonanie prac remontowo budowlanych , w pierwszym momencie Pan wynajmujący bardzo sie ucieszył, przekazałem więc zakres prac do wykonania i prosiłem o wstępny kosztorys tych prac, do dziś nie otrzymałem nawet kosztorysu, o wykonaniu prac nie wspomnę ( od tego czasu mija miesiąc), ewidentnie wskazuje to na złą wole najemcy. W dniu 12.04.2023 wysłałem Najemcom dwa listy polecone ( po jednym dla każdej osoby figurujacej w umowie najmu) z przedsądowym wezwaniem do zapłaty i informacja ze w razie braku zapłaty przekaze ich dane personalne do BIG oraz umeiszcze na giełdzie na giełdziedługów.Nie wiem czy Najemcy oficjalnie dysponuja jakimś majątkiem. Jakie dalsze kroki podjąć aby odzyskac dług a parze oszustów utrudnić dalsze oszukiwanie innych ludzi. Kaucja pokrywa koło 20 procent moich roszczeń? Nie mam kontaktu brak odpowiedzi na @ , nie odbieranie moich telefonów.
Dziekuje z góry za każda radę

Powrót