Jak odzyskac dlug?

• Autor wątku Autor wątku Agnes230
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agnes230

Użytkownik
Odpowiedzi
120
Witam!Pozyczylam bylej tesciowej 1400zl w styczniu.Byla wtedy za granica,miala wrocic w lutym i mi oddac.Do tej pory nie wrocila z tego co wiem.Nie bylo tez zadnej umowy pisemnej.Jedyny dowod to przelew z jej imieniem i nazwiskiem w tytule.Wiem,ze najpierw trzeba wyslac list polecony z nakazem zaplaty.Ale co dalej,jesli jej nie ma i nie odbierze?Albo odbierze ktos za nia,ja ja podam do sadu,ona sie nie stawi,co wtedy bedzie?Sad wyda zaocznie nakaz zaplaty?I czy lepsze bedzie w tym wypadku postepowanie nakazowe czy upominawcze?Koszt wiem 5% od kwoty,ale sa jeszcze jakies koszta?Mam szanse na zwrot dlugu?Prosze o pomoc

Przelew. W opisie za co, napisałaś... Pożyczka?

Nie,przelew do firmy windykacyjnej,numer sprawy i jej nazwisko

Szanse są duże. Najpierw wyślij Ostateczne Wezwanie do Zapłaty za potwierdzeniem odbioru. Zawrzyj w piśmie termin zapłaty i kwotę odsetek. Ostrzeż, że brak zapłaty będzie skutkował pozwem. Poczekaj na "zwrotkę" lub zwrot pisma. Brak reakcji to pozew.
Dołącz dokumenty; pismo i kopię przelewu (napisz ze zgodny z oryginałem - do wglądu) napisz w pozwie o zwrocie kosztów i o rozpoznanie powództwa takze pod nieobecność pozwanego.
Może skorzystaj z e-sądu? Mniejsze koszty. Jaki tryb? Może doradzą mądrzejsi..cywiliści.

Wydruków w postaci dowodu dokonania przelewu ze strony banku nie potwierdza się za zgodność z oryginałem. Sam wydruk stanowi bowiem dowód bez potrzeby przystawiania dodatkowym stempli, czy poświadczeń. Najkorzystniej jest złożyć pozew na sądowym formularzu - prosty do wypełnienia. Dowodem będzie tak jak już pisał Korf wezwanie do zapłaty z potwierdzeniem nadania oraz wydruk bankowy. Opłata sądowa wyniesie 30 zł.

No dobrze,ale jesli nie mam w tytule przelewu wpisane "pozyczka" to jak udowodnic,ze faktycznie pozyczylam jej te pieniadze?Ona moze powiedziec,ze ja po prostu dobrowolnie splacilam jej pol dlugu(bo byl dwukrotnie wyzszy)do firmy windykacyjnej.Mam tez smsa,w ktorym prosi mnie o pozyczke,ale nie sadze,aby sad to uznal,bo telefon miala wtedy na karte,wiec mogla zmienic.I trudno bedzie udowodnic,ze to akurat jej numer.I moze ktos jednak mi jeszcze podpowie jakie postepowanie wybrac.Dzieki za odpowiedzi

"I czy lepsze bedzie w tym wypadku postepowanie nakazowe czy upominawcze?Koszt wiem 5% od kwoty,ale sa jeszcze jakies koszta?Mam szanse na zwrot dlugu?Prosze o pomoc".
Sprawa nie nadaje się do postępowania nakazowego. Pozostaje postępowanie upominawcze. Jednakże ze względu na małą ilość dowodów sąd może nie wydać nakazu zapłaty i skierować sprawę do postępowania zwykłego. Sprawy wynikające z umów do 10 tysięcy są rozpoznawane w postępowaniu uproszczonym. Opłata nie jest 5 % tylko 30 zł, co wynika z art. 28 Ustawy o kosztach sądowych w sprawach cywilnych.
Pewnie do Urzędu Skarbowego nie zgłosiłaś pożyczki?

Ostatnia edycja:
To trzeba taka pozyczke zglosic w US?W jakim celu?Na czym bedzie polegac w takim razie postepowanie zwykle?Umowy nie bylo,wiec postepowanie uproszczone odpada.Wiec znaczy to,ze mam nikle szanse na odzyskanie dlugu?:(

Nie trzeba do US. Pisałem 2 podobne wątki i za dużo przekopiowałem.
"Umowy nie bylo,wiec postepowanie uproszczone odpada"
Nawet Państwo nie umówili się w sposób dorozumiany (np.: ustny)?

Agnes230;1082274Na czym bedzie polegac w takim razie postepowanie zwykle?Umowy nie bylo napisał:
Składasz pozew do SR. Sąd wyznacza posiedzenie Stawiają się strony i świadkowie.. Zwykły czyli zwyczajnie, powoli, ospale. Kolejeczka..
Pytasz o szanse. Zawsze są. Ale nie jesteśmy wróżbitami. Nie buduj schodów. Działaj.....i odpowiedz o co pyta w punkcie 3 Ilveagain, to istotne.

Miala oddac w lutym.Dokladnego terminu nie ustalalysmy.To starsza kobieta i myslalam tez,ze uczciwa.Po prostu zlitowalam sie nad nia,bylysmy w dobrych stosunkach.Ale tak juz widocznie jest,jak sie ma miekkie serce to trzeba miec tez twarda d...e.Takie powiedzenie;)W kazdym razie dzieki za pomoc

Powrót