Jak odzyskać dług?

• Autor wątku Autor wątku skowrano
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skowrano

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,

mam taki nietypowy problem, dałem się naciągnąc pewnemu kolesiowi z Sandomierza - produkuje konstrukcje stalowe.
Koleś kupował ode mnie towar na który wystawiałem mu faktury gotówke z terminem zapłaty. Problem w tym, że mineło już ok. 2,5 roku od kiedy powinien mi zapłacić. Przez jakiś czas przywoził mi gotówkę ale ostanio 1,5 roku cisza. Wysłałem wezwanie wezwanie do zapłaty, jedno odebrał drugie nie.
Dzwoniąc co niego co tydzień odkałada spotkanie, obiecuje pieniądze albo nie odbiera. Trwa to już długo i straciłem cierpliwość.

Moje pytanie jest takie, czy mogę zwrócić się do jakiejś firmy windykacyjnej żeby na podstawie niezapłaconych faktur gotówkowych (nie wystawiałem mu KP) mogę jakoś próbować odzyskać pieniądze wraz z odsetkami po takim czasie?
Pozdrawiam,
Daniel

Roszczenie się przedawniło, więc licz się z takim zarzutem w razie pozwu. Firma windykacyjna - obawiam się że tylko pociągnie to za sobą dodatkowe koszty.

niekoniecznie firma windykacyjna musi wygenerować kolejne koszty.
Są firmy, które za windykację pobierają pieniądze OD ODZYSKANYCH pieniędzy - płaci im się zatem za sukces.

annakopec napisał:
niekoniecznie firma windykacyjna musi wygenerować kolejne koszty.
Są firmy, które za windykację pobierają pieniądze OD ODZYSKANYCH pieniędzy - płaci im się zatem za sukces.
Roszczenie przedawnione, sądzisz że ktoś za frajer będzie pisał listy czy prowadził czynności terenowe?

Moja firma tak robi :)

amelia2013 napisał:
Roszczenie przedawnione, sądzisz że ktoś za frajer będzie pisał listy czy prowadził czynności terenowe?

Dobra kobieto nie konfabuluj. Stan faktyczny jest taki;
skowrano napisał:
faktury gotówke z terminem zapłaty.
Nie ma takiego "cuś" albo gotówka albo przedłużony termin płatności.
Nie masz nic. Jeżeli jest na fakturze zapłacono gotówką to zapłacił.
FW mogą ci naliczyć koszty i na tym się skończy.

zgadza się, jeśli faktury gotówkowe to mało da się zrobić, ale jeśli faktury przelewowe to zawsze jeszcze pozostaje cień szansy :)

korf napisał:
Dobra kobieto nie konfabuluj. Stan faktyczny jest taki;

Nie ma takiego "cuś" albo gotówka albo przedłużony termin płatności.
Nie masz nic. Jeżeli jest na fakturze zapłacono gotówką to zapłacił.
FW mogą ci naliczyć koszty i na tym się skończy.

Powrót