Jak odzyskać dług?

• Autor wątku Autor wątku Wilkolak5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wilkolak5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.Przez ok roku pożyczałem koledze pieniądze, cześć do reki , a cześć przelewem bankowym. Kolega miał pieniądze oddać, ale gdy upłyną czas zapłaty -przestał odbierać telefon i zero kontaktu. Umowa ustna. Jak odzyskać pieniądze???Wysłałem mu 3 wezwania do zapłaty - 1 odebrał, wszystkie wezwania poleconym z odbiorem.Mam 2 nagrania wideo gdzie rozmawiamy o jego długu, jest wymieniona kwota.W końcu mam sms gdzie pisze ze dług i tak musi oddać, w odpowiedzi ze podam go do sądu, o zwrot pożyczonej kwoty. No i bilingi bankowe z częścią kwot przelanych na jego konto.

Co dalej z ta sprawa robić? Oddać do kancelarii prawnej? Jakie są kwoty procesu które musiałbym zapłacić? Jaka jest szansa na wygranie procesu? Dziękuję za odpowiedzi.

A czy przynajmniej tytułowałeś te przelewy "pożyczka"? Jakie to w ogóle były kwoty?

Ostatnia edycja:
Niestety to było przeważnie "Kasa"...Ogólnie to ponad 7 tys. z czego ok 3 tyś. przelewem.Wiem ze to umowa ustna i jest problem, ale mam nagrania które zaświadcza ze dług jest i w takiej kwocie.Jakie szanse? I jaki koszta sądowe, prawników???

Ostatnia edycja:
Sprawa ogólnie wygląda bardzo źle, bo sformułowanie "kasa" równie dobrze mogłoby oznaczać darowiznę albo wręcz zwrot pożyczki, którą to Ty zaciągnąłeś a nie jej udzielenie. Nie została zachowana forma pisemna, co znacząco pogarsza sprawę - patrz art. 720 § 2 i art. 74 § 2 kodeksu cywilnego. Uprawdopodobnienie udzielenia pożyczki mogłoby nastąpić za pomocą pisma, a Twoje nagranie pismem nie jest.

Umowa ustna ma podobna moc do pisemnej??? To prawda na piśmie nie mam nic oprócz sms w którym kolega przyznaje się do długu, ale to nie dokument. A nagranie? Skoro można złodzieja który ukradł coś w sklepie skazać dzięki nagraniom wideo to czy w sytuacji przyznania się do długu gdzie jest podana kwota i potwierdzenie delikwenta, to nie dowód na moja korzyść. Jak inaczej odzyskać pieniądze???

Ostatnia edycja:
Wilkolak5 napisał:
Umowa ustna ma podobna moc do pisemnej?
Jest ważna, ale jeśli zapoznałeś się z przytoczonymi przepisami, to wiesz, że znacznie trudniej będzie udowodnić, że w ogóle do niej doszło. Jeśli znajomy jest cwany to nie zgodzi się na przesłuchanie świadków ani na przesłuchanie Ciebie.

Wilkolak5 napisał:
Jak inaczej odzyskać pieniądze?
Najlepiej na razie poczekać z wniesieniem pozwu i postarać się o uzyskanie odpowiedzi na piśmie, w której znajomy uzna dług z wyraźnym określeniem jego wysokości. Albo e-mail.

Powrót