Jak odzyskac dokument wlasnosci auta?

• Autor wątku Autor wątku kakajg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kakajg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,gdy bylam z mezem to on wziol kredyt u swojego szefa i kupilismy auto,maz dal Brief(dokument wlasnosci auta) w zastaw dopoki nie splaci kredytu.Auto stoi na mnie i ja nim jezde.Pozniej wzielismy kredyt w banku,za te pieniadze bylo kupione drugie atuo,ktore stoi na meza i on nim jezdzi.Byly kupione jeszcze meble ktore zostaly u mnie po rozstaniu.Ja splacam kredyt z banku ktory stoi na meza.Nie jestesmy juz razem,maz zabral auto ktore stoi na niego i z niego korzysta a ja zostalam z tym pierwszo zakupionym autem ale Brief zostal u szefa.Maz nie chce mi oddac tego dokumenu.Co mam zrobic zeby odzyskac ten Brief?On straszy mnie ze sprzeda te auto jak dostanie Brief od szefa i wiem ze jest w stanie to zrobic.W Niemczech jest tak ze kto ma Brief ten jest wlascicielem auta i boje sie zeby nie bylo tak ze przyjdzie ktos i mi auto zabierze a ja zostane z kredytem i bez auta.Co mam zrobic?

Nie jest prawdą, że "w Niemczech jest tak, że kto ma Brief, ten jest właścicielem auta". Tak na prawdę to nawet ta osoba która wpisana jest do "Brief"-u (od 1.10.2005 nazywa się to urzędowo nie "KFZ-Brief", lecz Zulassungsbescheinigung Teil 2") nie zawsze jest właścicielem Auta. Wpis w tym Zulassungsbescheinigung Teil 2 (do 1.10.2005 nazywał się ten dokument KFZ-Briefem) tworzy najwyżej domniemanie, że osoba wpisana jest właścicielem auta. Jeśli np. auto zostało kupione przez drugą osobę, cena zapłacona i auto wraz z "Brief"-em wydane kupującemu, to ten kupujący staje się właścicielem natychmiast, już od momentu wydania, mimo, że sprzedający widnieje w tym Zulassungsbescheinigung nadal, zanim dokona zmiany wpisu w urzędzie.
W Twoim wypadku Twoje obawy, że mąż może auto sprzedać sprzedając sam "Brief" (Zulassungsbescheinigung) są nieuzasadnione, ponieważ w Niemczech sprzedać skutecznie rzecz ruchomą można tylko wówczas, jeśli tę rzecz się kupującemu wyda, czyli przeniesie posiadanie rzeczy. A skoro to auto jest u ciebie, tzn. w Twoim posiadaniu, to mąż nie może go skutecznie sprzedać. Jeśli nawet zawrze z kimś umowę sprzedaży, to nie oznacza jeszcze, że Ty stracisz własność. A to dlatego, że w Niemczech umowa kupna-sprzedaży jest umową tylko zobowiązującą i nie przenosi własności na rzeczy ruchomej. Jeśli wcześniej stałaś się właścicielką tego auta (w wyniku kupna lub porozumienia z mężem przy rozejściu się z nim) to jesteś właścicielką auta; obojętnie, kto jest w posiadaniu tego Zulassungsbescheinigung Teil 2 (czyli tego "Brief"-u). Jeśli ten dokument nadal jest u pracodawcy męża, to powinnaś do niego napisać i oświadczyć mu, że po całkowitej spłacie pożyczki wolno wydać mu ten dokument tylko do Twoich rąk,poniweważ Ty jesteś właścicielem tego auta.

Ostatnia edycja:
Powrót