Jak odzyskać p. aut. do pracy konkursowej?

• Autor wątku Autor wątku mtprzyt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mtprzyt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Jest to moja pierwsza wypowiedź na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość.

Kilka miesięcy temu wziąłem udział w konkursie na pracę pisemną i podpisałem oświadczenie, które zamieszczam poniżej. Z tego co rozumiem oznacza ono zrzeczenie się praw autorskich do mojej pracy.

[cytat:1an098m8]Ja, niżej podpisany uczestnik [...] konkursu na pracę pisemną organizowanego przez [...], wyrażam zgodę na
nieodpłatne przeniesienie na organizatora konkursu praw autorskich do korzystania i rozporządzania utworem będącym przedmiotem pracy konkursowej.
Wyrażam zgodę na wykorzystanie dostarczonej pracy przez organizatora lub patrona prasowego konkursu poprzez:
- zwielokrotnienie techniką drukarską i wprowadzenie do obrotu poprzez jednokrotną lub wielokrotną publikację dostarczonej pracy
na łamach [...] w tym stałych i okazjonalnych dodatków oraz wykorzystanie dostarczonej pracy
w celach promocyjnych,
- zwielokrotnienie techniką drukarską i wprowadzenie do obrotu poprzez jednokrotną lub wielokrotną publikację dostarczonej pracy
w wydawnictwach oraz w materiałach promocyjnych [...],
- zamieszczenie pracy na stronach internetowych [...]
- publiczne wystawianie,
- oraz na wszelkich innych polach eksploatacji określonych w art. 50 Ustawy z dn. 4.02.1994r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych
(Dz.U.00.80.904 – t.j. z późn. zmian.) oraz do wykonywania praw zależnych.[/cytat:1an098m8]

[...] - nazwy instytucji

Po ogłoszeniu wyników i zakończeniu konkursu chciałbym odzyskać prawa autorskie do mojej pracy. Nie podoba mi sie myśl, że ktoś [organizator] kto nieuczciwie traktuje uczestników konkursu może czerpać korzyści z mojej pracy. W jaki sposób mogę odzyskać prawa autorskie do swojego eseju?

W prawie autorskim isnieje art. 56, który pozwala odstąpić od umowy (jest to jednostronne oswiadczenie woli) ze względu na swoje istotne interesy twórcy. Pojęcie jest nieostre a co za tym idzie można je różnie interpretować. Z opisu który Pan przedstawił, nie wynika że taki interesy zostały zagrożone. To że bede mogli korzystać z utworu, nawet jak on nie wygra konkursy było wiadomo już przed nim.

inna sprawa jest że jesli umowa się panu nie podobała trzeba bylo jej nie podpisywać...

@Colder

Bardzo dziękuję za poradę. Rozumiem, że istnieje również możliwość poproszenia organizatora o zrzeczenie się tych praw.

@Markiz32

Mam świadomość tego, że lepszym wyjściem byłoby niepodpisywanie się pod tym oświadczeniem, jednak bez tego nie mógłbym przystąpić do konkursu.

.

No właśnie z tymi konkursami jest DUŻY kłopot, miałem pisać o tym samym. Jest wiele konkursów, np. na prace literackie czy też filmiki, w których trzeba się zrzec prawa do swojego utworu. I co tu zrobić?? Z jednej strony chce się startować w atrakcyjnym konkursie (jest się np. na początku drogi twórczej) a z drugiej nie chce się zrzekać na rzecz byle kogo praw do dzieła, które kosztowało tyle pracy. I np. za jakiś czas chciałoby się je wykorzystać / sprzedać. Co można zrobić? Czy takie zabieranie praw jest w ogóle zgodne z prawem?
W ten sposób ktoś może sobie nazbierać mnóstwo tekstów / filmów, nagrodzić jeden i rozporządzać wszystkimi...

Nikt nie zmusza do brania udziału w konkursie. Niektóre regulaminy konkursowe ograniczają sie pozatym tylko do przeniesienia praw autorskich do prac wyróżnionych i zwycięzców.

Powrót