Jak odzyskac pieniadze od sprzedawcy za zagubiona paczke?

• Autor wątku Autor wątku MonikaJolanta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MonikaJolanta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Poszukuje pomocy prawnej i nie wem do kogo zwrocic sie. Na pewnej stronie kupilam towar do mojego sklepu online, wyslano 3 paczki z 3 numerami trakingowymi, kazda paczka to byly 2 pudelka. Niestety otrzymalam niekompletne zamowienie, powinnam otrzymac 6 pudelek a otrzymalam 5. Jako odbiorca nie mam prawa do reklamacji u kuriera, wiec zglosilam sie do sprzedawcy, jednak on od 15 Grudnia 2016 nic nie ustalil, mimo, ze to on nadal paczki i zaplacil za nie. Moje pytanie jest, co moge w tej sprawie zrobic? Sprzedawca wydaje sie umywac rece, mimo, ze to on odpowiada za przesylki. Nadmienie, ze zaplacilam za towar 3000PLN a zagubiona paczka byla warta 450PLN. Uczciwy sprzedawca powinien oddac mi pieniadze lub wyslac brakujacy towar, ale on zadnej z tych rzeczy nie chce zrobic. Co mozna zrobic z takim internetowym sprzedawca aby odzyskac pieniadze?
Dziekuje za wszelka pomoc.

Czy przyjmując niekompletną przesyłkę sporządziłeś przy kurierze protokół z odnotowaniem tego faktu?

Nie, poniewaz kurier zostawil paczki u sasiada. Musze nadmienic ze mieszkam w Anglii i moj towar sprowadzam z Polski, ale to nie ma wielkiego znaczenia. Sasiad podisal dostarczenie paczek, wiec wedlug kuriera jest ok, byly 3 trakingi i 3 zostaly podpisane, ale paczki byly porozrywane i brakowalo wlasnie 1 pudelka.

Powrót