Jak odzyskać pieniądze od wierzyciela?

• Autor wątku Autor wątku HKHL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

HKHL

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Odziedziczyłem dług spadkowy.
Ponieważ miałem wątpliwości co do wysokości odsetek, zignorowałem pismo wierzyciela i czekałem na komornika.
Gdy komornik zajął moje konto bankowe poszedłem do kancelarii komorniczej, wpłaciłem kwotę wyliczonego przeze mnie długu (kwota główna, odsetki za 3 lata wstecz, koszt klauzuli).
Jednocześnie za pośrednictwem komornika, wniosłem do Sądu skargę na czynności komornicze.

Po kilku miesiącach otrzymałem z Sądu postanowienie:
1. "Zawiesić postępowanie egzekucyjne w całości - do czasu prawomocnego rozpoznania skargi na czynności Komornika...".
2. "Uwzględnić skargę i zobowiązać Komornika ... do wydania względem dłużnika postanowienia o umorzeniu postępowania egzekucyjnego w zakresie przedawnionych odsetek...".

Postanowienie jest już prawomocne, czekam na oryginał z Sądu.

Liczby w zaokrągleniu:
Wierzyciel żądał 20 000.
Ja wpłaciłem 8 000.
Komornik pobrał mi 16 000 (liczę łącznie z wpłatą własną).
Wpłata własna nastąpiła w 17 dniu po otrzymaniu poleconego z kancelarii komorniczej.

I teraz mam kilka pytań:

-Ile w tym przypadku wynosi prowizja komornika?

-Jak odzyskać nadpłatę od wierzyciela?

-Ile czasu ma komornik na zwrot nadpłaty?

Dziękuję za merytoryczne odpowiedzi.

Pozdrawiam.
Marcin.

1. 3%, nie mniej niż 150 zł.
2. Wezwać wierzyciela do zwrotu nadpłaconej kwoty.
3. To wierzyciel, a nie komornik zajmuje się zwrotem.

Dziękuję za odpowiedź.

Neon25 napisał:
2. Wezwać wierzyciela do zwrotu nadpłaconej kwoty.
3. To wierzyciel, a nie komornik zajmuje się zwrotem.

Ad.2 Do wierzyciela mam napisać po prośbie czy wysłać przedsądowe wezwanie do zapłaty?

Ad.3 Komornik otrzymał z Sądu to samo co ja i w teorii, po nakazie zawieszenia egzekucji powinien się wstrzymać z przekazywaniem pieniędzy wierzycielowi.
Według moich wyliczeń około 4 000 powinno być u komornika na rachunku technicznym.
Obecnie nie mam możliwości podjechania do kancelarii w godzinach ich pracy, przez telefon nie można się z nimi dogadać.
Dwa tygodnie temu zadzwoniłem do kancelarii komorniczej, "My nic nie wiemy, Sąd nie zwrócił nam akt".
Następnie zadzwoniłem do Sądu, "kancelaria otrzymała zwrot akt wraz z postanowieniem w lutym 2023".
Postanowienie Sądu uprawomocniło się w marcu.
Wiem, że muszę czekać na rozliczenie karty pracy komornika.
Chcę to przyspieszyć, dlatego wystąpiłem do Sądu o odpis prawomocnego postanowienia.

Dziś otrzymałem od komornika postanowienie o zakończeniu egzekucji.
Wierzyciel przesadził z przedawnionymi odsetkami i teraz to on musi zapłacić komornikowi 10% opłaty egzekucyjnej ~ 1200.
W piśmie komornik przedstawił kwoty, które zwróci mi sam i które ma mi oddać wierzyciel.

Żarna sprawiedliwości mielą powoli, od postanowienia sądu miałem zajęte jeszcze 3 pensje.

W poście powyżej błędnie napisałem o komorniczym rachunku technicznym.
Te pieniądze znajdują się w depozycie sądowym.
Mam pytanie jak je wypłacić.
Do kogo mam się zwracać o te pieniądze? Do sądu czy do komornika?

Dziękuję za odpowiedzi.

Ostatnia edycja:
HKHL napisał:
Te pieniądze znajdują się w depozycie sądowym.
Mam pytanie jak je wypłacić.
Do kogo mam się zwracać o te pieniądze? Do sądu czy do komornika?
komornik sam Ci się przypomni,

Powrót