H
HKHL
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Odziedziczyłem dług spadkowy.
Ponieważ miałem wątpliwości co do wysokości odsetek, zignorowałem pismo wierzyciela i czekałem na komornika.
Gdy komornik zajął moje konto bankowe poszedłem do kancelarii komorniczej, wpłaciłem kwotę wyliczonego przeze mnie długu (kwota główna, odsetki za 3 lata wstecz, koszt klauzuli).
Jednocześnie za pośrednictwem komornika, wniosłem do Sądu skargę na czynności komornicze.
Po kilku miesiącach otrzymałem z Sądu postanowienie:
1. "Zawiesić postępowanie egzekucyjne w całości - do czasu prawomocnego rozpoznania skargi na czynności Komornika...".
2. "Uwzględnić skargę i zobowiązać Komornika ... do wydania względem dłużnika postanowienia o umorzeniu postępowania egzekucyjnego w zakresie przedawnionych odsetek...".
Postanowienie jest już prawomocne, czekam na oryginał z Sądu.
Liczby w zaokrągleniu:
Wierzyciel żądał 20 000.
Ja wpłaciłem 8 000.
Komornik pobrał mi 16 000 (liczę łącznie z wpłatą własną).
Wpłata własna nastąpiła w 17 dniu po otrzymaniu poleconego z kancelarii komorniczej.
I teraz mam kilka pytań:
-Ile w tym przypadku wynosi prowizja komornika?
-Jak odzyskać nadpłatę od wierzyciela?
-Ile czasu ma komornik na zwrot nadpłaty?
Dziękuję za merytoryczne odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Marcin.
Ponieważ miałem wątpliwości co do wysokości odsetek, zignorowałem pismo wierzyciela i czekałem na komornika.
Gdy komornik zajął moje konto bankowe poszedłem do kancelarii komorniczej, wpłaciłem kwotę wyliczonego przeze mnie długu (kwota główna, odsetki za 3 lata wstecz, koszt klauzuli).
Jednocześnie za pośrednictwem komornika, wniosłem do Sądu skargę na czynności komornicze.
Po kilku miesiącach otrzymałem z Sądu postanowienie:
1. "Zawiesić postępowanie egzekucyjne w całości - do czasu prawomocnego rozpoznania skargi na czynności Komornika...".
2. "Uwzględnić skargę i zobowiązać Komornika ... do wydania względem dłużnika postanowienia o umorzeniu postępowania egzekucyjnego w zakresie przedawnionych odsetek...".
Postanowienie jest już prawomocne, czekam na oryginał z Sądu.
Liczby w zaokrągleniu:
Wierzyciel żądał 20 000.
Ja wpłaciłem 8 000.
Komornik pobrał mi 16 000 (liczę łącznie z wpłatą własną).
Wpłata własna nastąpiła w 17 dniu po otrzymaniu poleconego z kancelarii komorniczej.
I teraz mam kilka pytań:
-Ile w tym przypadku wynosi prowizja komornika?
-Jak odzyskać nadpłatę od wierzyciela?
-Ile czasu ma komornik na zwrot nadpłaty?
Dziękuję za merytoryczne odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Marcin.