jak odzyskać pieniądze po wygranej sprawie sądowej

• Autor wątku Autor wątku Kamil123321
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kamil123321

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Mam pytanie: w jaki sposób najłatwiej odzyskać pieniądze od dłużnika. Były pracodawca jest mi winny ponad 8 tyś zł, potwierdzone prawomocnym wyrokiem sądowym(rygor natychmiastowej wykonalności), wyrok jest już prawomocny. Korzystniej jest skierować sprawę do komornika czy firmy windykacyjnej? Dodam że pracodawca nie spłaca zadłużenia wcześniej zasądzonego przez sąd na przecz innych powodów.

Kamil123321 napisał:
Witam. Mam pytanie: w jaki sposób najłatwiej odzyskać pieniądze od dłużnika. Były pracodawca jest mi winny ponad 8 tyś zł, potwierdzone prawomocnym wyrokiem sądowym(rygor natychmiastowej wykonalności), wyrok jest już prawomocny. Korzystniej jest skierować sprawę do komornika czy firmy windykacyjnej? Dodam że pracodawca nie spłaca zadłużenia wcześniej zasądzonego przez sąd na przecz innych powodów.

Tylko komornik (jak masz już wyrok)

Musi Pan uzyskać klauzulę wykonalności i złożyć wniosek do komornika. Najlepiej wskazujac możliwie dokładnie wszystkie dane pracodawcy i jego majątek (jeśli posiada Pan taką wiedzę).

klauzule wykonalnosci uzyskac od sadu w krakowie(wydal wyrok) czy moge starac sie o to w Mławskim(tam mieszkam). I to samo tyczy sie komornika: musi byc z Krakowa czy moze byc z Mlawy?

art. 781 kpc
§ 1. Tytułowi egzekucyjnemu pochodzącemu od sądu nadaje klauzulę wykonalności sąd pierwszej instancji, w którym sprawa się toczy. Sąd drugiej instancji nadaje klauzulę, dopóki akta sprawy w sądzie tym się znajdują; nie dotyczy to jednak Sądu Najwyższego.
§ 11. Tytułom egzekucyjnym, o których mowa w art. 777 § 1 pkt 1, 11, 3-6 i § 3, klauzulę wykonalności może nadać także referendarz sądowy, z wyłączeniem przypadków wymienionych w art. 7781, 787, 7871, 788, 789.
§ 2. Tytułom egzekucyjnym pochodzącym od sądu administracyjnego oraz innym tytułom klauzulę wykonalności nadaje sąd rejonowy właściwości ogólnej dłużnika. Jeżeli tej właściwości nie można ustalić, klauzulę nadaje sąd rejonowy, w którego okręgu ma być wszczęta egzekucja, a gdy wierzyciel zamierza wszcząć egzekucję za granicą - sąd rejonowy, w którego okręgu tytuł został sporządzony.
§ 3. (uchylony).
§ 31. (uchylony).
§ 4. Wyrokowi sądu polubownego lub ugodzie zawartej przed takim sądem klauzulę wykonalności nadaje sąd, w którym stosownie do art. 710 złożone są akta sprawy rozpoznawanej przez sąd polubowny.

Zgodnie z art. 8 ust. 5 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji z dnia 29 sierpnia 1997 (Dz.U.97.133.882) wierzyciel ma prawo wyboru komornika na terenie Rzeczpospolitej Polskiej, z wyjątkiem spraw o egzekucję z nieruchomości oraz spraw, w których egzekucję z nieruchomości stosuje się odpowiednio.

Szczerze mówiąc radzę skierować sprawę do komornika przy sr właściwości dłużnika. Istotne zwłaszcza w zakresie czynności terenowych.

Jackyll
Czy jesteś pewny, iż podałeś przepis art. 781 kpc we właściwym brzmieniu ?

w jaki sposób mam uzyskac klauzulę wykonalności ? Mam złożyć pismo w sądzie rejonowym w Krakowie?(on wydał wyrok) Co z opłatą, czy można zrobić przelew? Jak to się odbywa? Czy są jakieś przesłanki na które mogę się powołać żeby zmienić właściwość sądu do którego mogę złożyć pismo?

cofnąć sie na WINDYKACJĘ,u góry na niebiesko NOWY TEMAT

Kamil123321 napisał:
Mam złożyć pismo w sądzie rejonowym w Krakowie?(on wydał wyrok)
Użyte w treści art. 781 § 1 kpc określenie "sąd w którym sprawa się toczy" oznacza nie tylko sąd, przed którym trwa postępowanie, ale ten który wydał orzeczenie.

1. A co należy zrobić w sytuacji, gdy pozew złożony był w trybie europejskim (dłużnik mieszka za granicą), wydany był nakaz, od którego dłużnik złożył sprzeciw i później w sądzie zapadł wyrok korzystny dla mnie (wierzyciela). Jak mam teraz wyegzekwować dług od dłużnika mieszkającego za granicą?

Złożyłem wniosek o przesłanie odpisu orzeczenia wraz z uzasadnieniem, ale nie wiem co dalej mam z nim zrobić, skoro jest w języku polskim (składając pozew w trybie europejskim wypełniałem stosowny, wielojęzyczny formularz)...

2. W innej sprawie (ale z tym samym dłużnikiem), otrzymałem nakaz zapłaty i klauzulę wykonalności, ale zanim sprawa trafiła do komornika, rzeczony dłużnik wyjechał za granicę, a komornik umorzył postępowanie z uwagi na fakt przebywania dłużnika za granica i brak majątku w Polsce. Gdy zwróciłem się do sądu z wnioskiem o zamianę nakazu zapłaty na europejski nakaz zapłaty, dostałem odpowiedź, że sąd nie może tego uczynić, ponieważ postępowanie nie toczyło się w trybie europejskim (ano nie toczyło się, bo wówczas dłużnik jeszcze mieszkał w Polsce). Co w tej sytuacji można zrobić?

1. Ten nakaz jest już prawomocny? Masz stwierdzenie wykonalności w trybie Art. 795(6)? Jeżeli nie, to zaczekaj na postanowienie w tym przedmiocie. Jeżeli masz, to musisz to skierować do właściwego organu (komornika, ale co kraj to nazwa inna) za granicą.

2. Masz dwie opcje:
- egzekwować za granicą na podstawie polskiego tytułu. W tym celu trzeba dokumenty złożyć w sądzie własciwym dla miejsca zamieszkania dłużnika, z tłumaczeniem przysięgłym na język urzędowy tego sądu, wystąpić o nadanie lokalnej klauzuli - a dalej jak w wypadku ENZ
- przeprowadzić postępowanie w trybie europejskim w Polsce i uzyskać ENZ

Zasadniczo: o jaki kraj chodzi, o jaką kwotę?

Powrót