Jak odzyskać pieniądze?

• Autor wątku Autor wątku Fin-KadrConsulting
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fin-KadrConsulting

Prowadzę biuro rachunkowe, chciałabym wiedzieć czy, i w jaki sposób mogę odzyskać pieniądze. Za usługi które wykonałam wystawione zostały faktury, niestety większość klientów nie płaci. Co zrobić aby jak najszybciej odzyskać pieniądze? Nazbierało się tego kilkadziesiąt tysięcy.... PROSZĘ O POMOC!

Kiedyś modne było wśród biur księgowych, że nie oddawali dokumentów do momentu uregulowania należności. Z tego co wiem to raczej zgodne z prawe to nie jest.
Aż mi się wierzyć nie chcę, że ktoś kto prowadzi biuro księgowe nie wie jak odzyskać pieniądze.
A jak klienci ci zadają takie pytanie to jak im odpowiadasz??

Chciałabym odzyskać pieniądze w taki sposób aby nie robić przy tym nikomu problemów, można zgłosić do KRD, czy innych instytucji, ale niestety wiąże się to z tym, że klienci będą mieli problemy...

Jeśli chce się egzekwować należności to niestety najczęściej nie da się bez "problemu" dla drugiej strony.

Proszę się zdecydować: "głaskamy się" i zapominamy o długach bo "klienci będą mieli problemy" czy dochodzimy kwot.

Biuro rachunkowe nie potrafi dochodzić roszczeń? ŻART. W mojej ocenie temat do HYDEPARKU jak nic.

Na początek należałoby powysyłać wezwania do zapłaty i zaznaczyć że w przypadku odmowy pójdzie pan do sądu. Jeżeli nie będzie odzewu to należałoby pójść do sądu i pozwać dłużników o zapłatę. Jako dowody złożyć umowy faktury i wezwania. Po uzyskaniu wyroku bądź nakazu zapłaty po ich uprawomocnieniu i zaopatrzeniu klauzulami wykonalności można iść do komornika.

Boom napisał:
Na początek należałoby powysyłać wezwania do zapłaty i zaznaczyć że w przypadku odmowy pójdzie pan do sądu. Jeżeli nie będzie odzewu to należałoby pójść do sądu i pozwać dłużników o zapłatę. Jako dowody złożyć umowy faktury i wezwania. Po uzyskaniu wyroku bądź nakazu zapłaty po ich uprawomocnieniu i zaopatrzeniu klauzulami wykonalności można iść do komornika.

"Chciałabym odzyskać pieniądze w taki sposób aby nie robić przy tym nikomu problemów" - tryb opisany przez Boom jak najbardziej poprawny, ale jak się ma do niechęci Autora w robieniu komukolwiek problemu? :D:D:D

Ostatnia edycja:
Dobra księgowa wie wszystko o kondycji firm z którymi zawarła Umowę (prowadzenie ksiąg, reprezentowanie w US i inne...) Z ksiąg rachunkowych można wyczytać wszystko Zapewne na zlecenie obsługiwanych firm wysyłała Wezwania do zapłaty. Księgowa pyta jak odzyskać należności..hehe. Dobre

Powrót