jak odzyskać pieniążki?

• Autor wątku Autor wątku kinga30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kinga30

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witajcie...
Mam mały kłopot...
Dwa miesiące temu pożyczyłam znajomemu koło 3000zł. Miało to być na krótko, okazało się, że nie za bardzo ma ochotę te pieniądze mi oddać.
Dla zabezpieczenia podpisałam umowę, którą sporządziliśmy na prędce typu:
ile pożyczył, kiedy ma oddać, jego numer dowodu i jego podpis.
Miałam też świadka, którym był mój chlopak (również się podpisał na umowie).

Jak odzyskać te pieniądze?

acha, kwota była w euro, dlatego napisalam około 3000zł.

Pozostaje wezwać do zapłaty, a w razie jej braku wytoczyć powództwo przed sądem cywilnym.

Nauzicaa z krainy szczęśliwości :))
Dziękuję za odpowiedź :)
Czy to wezwanie do zapłaty też powinnam mu wysłać (czy wręczyć osobiście ) na piśmie?...
Możesz rozwinąć "powództwo przed sądem cywilnym"....
Jak długo trwa sprawa, kto ponosi koszty, itd...
Jak się do tego zabrać, bo nie wydaje mi się, by to wezwanie coś dalo :(

Tzn jeśli wręczy mu Pani osobiście, a on to potwierdzi np. na kopii to może tak być .
Ale z reguły to listem poleconym, zachowac dowód nadania listu.

Co do reszty to wolę się nie wypowiadac za bardzo, bowiem cywilne to nie moja mocna strona.

A jak wygląda takie wezwanie? Czy to ma być w jakiejś konkretnej formie?

Kraina szczęśliwości: miejsce, gdzie płacą Ci za uczenie się tego, co lubisz, więcej niż w Polsce za ciężką pracę na 1,5 etatu :)

Powództwo przed sądem cywilnym oznacza konieczność złożenia pozwu do sądu na formularzu P (są na stronie http://www.ms.gov.pl/sprawy_cywilne/sprawy_cywilne.php ). Koszty (100 zł) wykłada na początku powód, ale jeżeli wygra, to pozwany mu je zwraca.

Jakie jest dokładne postanowienie umowy o kwocie pożyczki ?

Pożyczona kwota to 840 euro, i tak jest na umowie. Termin w którym miały być ostatecznie zwrócone pieniążki to 26 październik (termin też jest określony w umowie).
Czyli całkowity poniesiony przeze mnie koszt tego powództwa cywilnego to tylko 100zł, nawet jeśli przegram?

Nauzicaa, nie wiem czy dobrze zrozumiałam twoje ostatnie pytanie :)

Kinga: musiałam sobie zerknąć tylko na dewizowe, czy dopuszczalne jest zawarcie mię?zy dwoma rezydentami umowy pożyczki w euro. Na pierwszy rzut oka dyletanta w zakresie dewizowego, jest dopuszczalna (niech mnie ktoś poprawi, jeżeli się mylę).

Całkowitego kosztu nie da się przewidzieć, bo jeżeli przegrasz, to może on wzrosnąć o koszty procesu (np. świadków) i koszty pełnomocnika wygrywającej strony.

Powrót