Jak odzyskać pożyczone pieniądze od obcokrajowca?

• Autor wątku Autor wątku Comino
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Comino

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,

Dwa lata temu mieszkałam i pracowałam w UK, mając dobre zarobki nie zawahałam się by pożyczyć pieniądze przyjacielowi. Była to dość duża kwota więc spisaliśmy umowę po angielsku - wzór takiej umowy wzięłam z internetu. Dodam, że dłużnik jest Węgrem. Po pewnym czasie dłużnik wrócił na Węgry z przyczyn prywatnych i powiedział że odda jak najszybciej... Miałam umowę i ogromne zaufanie więc nie protestowałam mimo że w tamtym momencie nic mi jeszcze nie zwrócił. Wróciłam do Polski rok temu i od tamtej pory wpłynęło na moje konto prawie nic! (minimalna wpłata w stosunku do całości pożyczonych pieniędzy) Regularnie mailowaliśmy i od miesięcy mówi że ma problem z pracą i odda jak będzie miał... Od 3 miesięcy nie odpowiada nawet na maila! Nie mam aktualnego numeru telefonu ani adresu... Czuje się strasznie oszukana i chce zwrotu pieniędzy. Proszę nie komentować mojej naiwności tylko poradzić co w takiej sytuacji mogę zrobić? Czy mogę założyć sprawę w sądzie? Iść na policję?
Dodam że mam jego numer ID z Anglii - może policja by umiała znaleźć po tym numer paszportu? Powinnam mieć również nr tel-kom do jego brata, o ile jest jeszcze aktualny, nie koniecznie będzie chciał mi pomóc. Na dodatek nie jestem pewna czy dłużnik znów nie wrócił do UK, więc nie wiem gdzie się teraz znajduje.

Z góry dziękuje za pomoc

Powrót