Jak odzyskać zasądzone odszkodowanie

• Autor wątku Autor wątku mad-llen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mad-llen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam!
Może tym razem się uda. Pytałam o to już kilka razy, ale nikt nie odpowiedział. Kilka lat temu zostałam okradziona w Irlandii. Przypadek był skomplikowany, więc musiałam sama założyć sprawę cywilną przeciwko Polakom, którzy mnie okradli. Sprawę wygrałam. Sąd zasądził odszkodowanie na moją korzyść, niestety nie zobaczyłam ani grosza, a dłużnicy ukrywają się. Obecnie przebywam w Polsce. Mój irlandzki adwokat, jak twierdzi, zrobił wszystko, co było w jego mocy. Niestety nawet Sheriff, który w którymś momencie ich odnalazł, nie stwierdził u nich dóbr, które by można przeznaczyć na licytację i tym samym odzyskanie moich pieniędzy, a także opłat administracyjnych za całą sprawę. Tak więc są oni winni nie tylko mnie, ale także Irlandii. W tym roku, w październiku 2015 minie pięć lat, więc wyrok chyba się przedawni. Ale może uda się jeszcze coś zrobić. Czy mogę jakoś wykorzystać otrzymany wyrok tu w Polsce? Co zrobić, żeby oprócz satysfakcji z wygranej mieć też satysfakcję, że winni zostaną w końcu ukarani?

Będę wdzięczna za każdą pomoc. Pozdrawiam. Magda :)

Powrót