jak odzyskać

• Autor wątku Autor wątku boskagdansk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

boskagdansk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
witam szukałam nie znalazlam wiec zalozylam nowy temat.
powiem o co chodzi zeby panstwo mieli obraz tego . odsiedzialam rowno 12 miesiecy w areszcie sledczym w ostrodzie min. za czerpanie korzyscie zmuszanie do prostytucji itd...po roku wyszlam za kaucja w wysokosci 10 tys tydzien temu po 3 latach padł wyrok z 2 artykulow uniewinnienie i 10 miesiecy i grzywna zostala przeliczona na te 2 miesiace wiecej co odsiedzialam . I teraz moje pytanie brzmi w momencie kiedy mnie zamykali policja zabrała mi złoto do depozytu niby co teraz mam zrobic do kogo pisac ? ile to potrwa co i jak prosze o jasne odpowiedzi. bardzo dziekuje

i 2 sprawa
mojemu partnerow zabezpieczyli auto ktore jego siostra zabrala a jej syn wzial (17lat niecale) i rozbil przy czym skasowal inne auta i samochod trafil na parking policyjny auto bylo nie przerejestrowane bez oc i przegladu sprawa sie skonczyla i auto do jazdy juz mialo byc ale ...... po tym jak auto poszlo na parking minelo ok 8 miesiecy poszlismy i okazalo sie za samochod stal sie wlasnoscia panstwo i co teraz???????

Ostatnia edycja:
Ad. 1 - przede wszystkim proszę powiedzieć, jaka była podstawa prawna zabezpieczenia zlota. Czy zostało ono uznane jako dowód rzeczowy w postępowaniu, czy też stanowilo przedmiot zabezpieczenia majątkowego.
Jeżeli zostalo uznane za dowód rzeczowy to Sąd w wyroku powinien się odnieść do sposobu "rozliczenia" dowodów rzeczowych.
Jeżeli natomiast złoto zostało zabezpieczone jako zabezpieczenie majątkowe, to proszę dokładnie przeczytać wyrok - czy oprócz grzywny została Pani skazana na jakieś inne koszty majątkowe (np przepadek korzyści majątkowych pochodzących z przestępstwa, nawiązka etc). Jeżeli ureguluje Pani zobowiązania wobec Państwa i ew. wskazanych w wyroku pokrzywdzonych, to złoto zostanie Pani zwrócone.
Przed podjęciem jednak jakichkolwiek kroków wyrok MUSI się uprawomocnić. Jeżeli wyrok jest nieprawomocny, to sytuacja dowodów rzeczowych czy zabezpieczeń majątkowych pozostaje chwilowo bez zmian.

Ad. 2 - podaje Pani zbyt malo danych aby się odniść do sprawy. Jak podejrzewam, właściciel auta był wzywany do jego odbioru i tego nie zrobił. W tej sytuacji należało by przede wszystkim ustalić gdzie znajduje się samochód, i kto jest jego dysponentem, jak rownież jaki jest jego status prawny.

1 to jest zajęcie mienia ruchomego zloto nie jest absolutnie dowodem mialobyc na poczet niby przyszlej grzywny , ale grzywna zostala przeliczona na to co wiecej odsiedzialam i tylko koszty sadowe mam w wyskokosci ok 400zł a zloto wycenili na 5000zł:(:mad: jutro czyli w poniedzialek wyrok sie uprawomocni i co dalej do kogo mam isc aby odebrac to zloto do kogo pisac itd... bo ponoc jest w depozycie w banku.

fakt moj partner wyprowadzil sie z miejsca zameldowania wiec nie wie jego rodzice sa bardzo wredni i nie poinformowali go o jakiej kolwiek korespondencji a na parkingu policyjnym powiedzieli ze samochod poszedl na poczet panstwa jesli u nich nie ma czy to znaczy ze auto przepadlo itd...? w ogole zeby odebrac auto ponoc musza byc oplaty oc i rejestracja a my nie mielismy jak tego zrobic zreszta nie wiedzielismy czy odzyskamy auto a jak okazalo sie ze jest juz nasze to auta nie ma

Ad. 1 - jak rozumiem ma Pani nadzieję że wyrok w poniedziałek się uprawomocni. Proszę pamiętać, iż strony mają prawo wnieść apelację od wyroku.
Dalej - znając praktykę organów ścigania złoto zostało zdeponowane w banku. W aktach sprawy powinien znajdować się kwit depozytowy ze zdeponowania złota w banku.
Jeżeli wyrok się uprawomocni, a Pani uiści wszystkie należności, to wówczas prosze się zwrócić do Sądu o wydanie zarządzenia o zwrocie Pani złozonego depozytu wartościowego.
PS. Wycena wartości bizuterii jest dokonywana przez biegłego.

Ad. 2 - jeżeli mimo wezwań do odbioru nikt nie odbiera pojazdu, to o ile dobrze pamiętam po 6 miesiącach przechodzi on na rzecz Skarbu Państwa, a mówiąc dokładniej przejmuje go Urzad Skarbowy który następnie go zlicytuje. Sugeruję udać się:
a) do komendy policji prowadzącej postępowanie w sprawie owego wypadku / kolizji. Jeżeli pojazd został przekazany Urzędowi Skarbowemu, to policjanci powinni mieć w aktach jakąś informację, lub też wskazać gdzie zostały przekazane akta,
b) jeżeli akta zostały przekazane do Sądu, to sugeruję tam się udać i spróbować się czegoś dowiedzieć - a najlepiej poprosić o możliwość wglądu do akt. Może (ale tylko może) się uda,
c) spróbować poszerzyć swoją wiedzę na parkingu depozytowym. Jeżeli samochód został zabrany, to na parkingu musiał pozostać jakiś ślad po tym kiedy i komu został wydany,
d) jeżeli samochód został przekazany Urzędowi Skarbowemu to proszę się tam dowiadywać co dalej z aktem się stało,

Ślicznie dziekuje , tak bo do jutra ma sie czas uprawomocnić a,z tego co wiem nik nie bedzie sie odowlywal od wyroku i to jest pewne. do kogo mam kierować to pismo?? na kwicie jest wycena nie wiem kto to wycenial a ni nic . tylko mam papier . Dziękuje bardzo za pomoc..Składam ukłon w kierunku wiedzy i checi udzielenia odpowiedzi jeszcze raz bardzo dziękuje

Następująca kolejność:
1. Uprawomocnienie się wyroku,
2. Uiszczenie należności,
3. Wniosek do Sądu o zwrot zabezpieczonego mienia. Do wniosku dobrze jest dołączyć dowód wpłaty zasądzonych należności,

Powrót