Z
znenek
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Cześć. Może ktoś podpowie. Moja praca wymaga głośnego mówienia a nawet krzyczenia niemal bez przerwy przez 8 godzin dziennie. Póki dopuszczone były przyłbice nie było problemu. Teraz odkąd są maski jest poważny problem. Maska na skutek takiej eksploatacji (stałe zgniatanie i rozciąganie nawet kilkaset razy na minutę) kruszy się i pyli. Dotyczy to każdego rodzaju maski. I tych jednorazowych chirurgicznych i materiałowych. Obecnie zmieniam maseczkę średnio 3-4 razy na godzinę. Niewiele pomaga. Gęba pełna pyłu. Chodzę i charczę jak gruźlik. Niemal cały dzień i noc. Podobne objawy mają dwie inne osoby wykonujące u nas analogiczną pracę w innych oddziałach. Sposobu pracy ominąć się nie da. Maseczki też już wypróbowane były w minimum kilkunastu rodzajach. Jak dotąd najlepszym rozwiązaniem było albo moczenie maski i używanie mokrej (nie wilgotnej tylko wręcz ociekającej) ale to także nie zawsze możliwe. Wczoraj byłem u lekarza aby dostać zaświadczenie zwalniające z maseczki ze względu na stan płuc, ale lekarz powiedział że nie ma podstaw, bo nie mam choroby płuc tylko kaszlę na skutek pracy w zapyleniu (czyli masce). Zalecił syropek na kaszel. I doradził kontakt z lekarzem medycyny pracy, to może on coś poradzi. Dzisiaj rano dzwoniłem do lekarza medycyny pracy który obsługuje nasz zakład. Usłyszałem, że mi współczuje ale medycyna pracy nie ma uprawnień do wystawiania takich zwolnień z maseczek. Czy jest jakaś możliwość powrotu do przyłbicy lub nieużywania maseczki ze względu na charakter pracy i jak do tego formalnie podejść? Nie chodzi tu o całkowite zwolnienie z maseczki ale na czas pracy. Ewentualnie czy jak założę maseczkę ale nie przylegającą do twarzy odsuniętą o jakieś 3 cm to będzie legalne? W sumie to będzie jak przyłbica.
Dodam, że pracuję wśród ludzi nie tylko naszych pracowników i tego też zmienić się nie da. Nie wchodzi w grę żaden zwiększony dystans ani inne przegrody czy kotary.
Dodam, że pracuję wśród ludzi nie tylko naszych pracowników i tego też zmienić się nie da. Nie wchodzi w grę żaden zwiększony dystans ani inne przegrody czy kotary.