jak ozdyskać swoje pieniądze

• Autor wątku Autor wątku MajsterMal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MajsterMal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam jestem tutaj nowy więc nie wiem nawet czy w dobrym dziale piszę swoje zapytanie, mam pewien problem i proszę o poradę bądź pomoc.

Prowadzę własną działalność gospodarczą ( firma budowlana) w roku 2009 we wrześniu podjełem sie zlecenia dla firmy projektowo-budowlanej ( developera) pomalowania kilku tysięcy metrów garaży i piwnic. prace wykonałem sumiennie i dokładnie. na każdy etap wystawiałem faktórki z 2 tygodniowym terminem płatności , faktórki za każdym razem kazałem sobie podbijać i podpisywać, jak równierz mam kopie protokołów zadwczo-odbiorczych wykonanych przezemnie prac. po zakończeniu prac dostałem zapłatę częściową w postaci 7000zł ( całość inwestycji ponad 30 000zł wraz z materiałem) a resztę miałem dostać w niedługim czasie, miałem bardzo poważny problem poniewarz musiałem zapłacic za materiały ponad 11 000zł bo nigdy juz bym nie dostał materiałów z odroczonym terminem płatności. Musiałem wziąść prywatny kredyt żeby zapłacić za materiały . prze długi czas nie dostawałem żadnych pieniędzy pomimo próśb. co jakiś czas wysyłał mi przelewy na różne kwoty ( jak długo się upominałem) raz 1000zł czasami 2000zł a czasami 500zł. tak mnie zwodzi od ponad półtroa roku i do dnia dziesiejszego nie otrzymalem ponad 10 000zł!!! cały czas byłem cierpliwy i się prosiłem ale widze że to jest po prostu tylko odwlekanie z jego strony i obiecywanie ze mi zapłaci. nigdy nie chciałem nikomu robic jakiś problemów dlatego też czekam cierpliwie i proszę się o swoje ciężko zarobione pieniądze ale już mam dość i wiem że musze coś z tym zrobić tylko nie wiem co żeby je odzyskać, czy należa mi się jakieś ustawowe odsetki za tak długa zwłokę, co zrobić od czego zacząć. Zapłaciłem podatek i Vat od tych wszystkich faktór pomino że nie otrzymałem zapłaty za nie, a on odliczył sobie vat i wrzucił całość w koszty, czy to nie jest przestępstwo ???
Z góry dziękuje za wszelkie porady i pomoc prawną, jeżeli źle umieściłem swój problem to przepraszam

Powrót