P
PytamCie2
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam, zamierzam udostępniać swoje prace graficzne Amazonowi by ten drukował koszulki na zamówienie, a mi przypada z tego tantiem. Z tego co się orientuję, podchodzi to pod PIT 37 jako podatek od praw autorskich. Jestem trochę zagubiony gdyż mam dopiero 19 lat więc wchodzę w świat podatków, a jakby tego było mało to wprowadzony jest POLSKI ŁAD co jedynie komplikuje sytuację. Czy znalazła by się dobra dusza mogąca mi wyjaśnić ile powinienem odłożyć z zarobionych pieniędzy na podatek oraz gdzie go płacić w jakiej formie? Jak często? Pit 37 wedle mojej wiedzy jest rozliczeniem rocznym którego przygotowanie mogę zlecić księgowemu za jednorazową opłatą. Proszę mnie wyprowadzić z błędu jeżeli się mylę. Wydaje mi się że z aktualnymi zmianami prawnymi nie mogę przekroczyć 120 tys zł kosztów autorskich które wynoszą 50% zarobionych pieniędzy. Co jeżeli przekroczę limit kosztów uzyskanych przychodów? Przepraszam za rozwlekle napisany temat, ale chcę podać wszystkie istotne według mnie informacje i uzyskać odpowiedź rozwiewającą wątpliwości. Mam nadzieję że nie złamałem w ten sposób regulaminu.