Jak płacić ZUS podczas pobytu w szpitalu

• Autor wątku Autor wątku strojak15
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

strojak15

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Mam takie pytanie jak płacić ZUS podczas pobytu w szpitalu

Jaki ZUS? Proszę dokładniej. To jest dział ubezpieczeń, a nie ubezpieczeń społecznych.

Mam własną działalność gospodarczą i co miesiąc płacę pełny ZUS (850zł miesięcznie)

Temat przenoszę na zabezpieczenie społeczne.
Co do pytania.
Jeśli dobrowolne ubezpieczenie chorobowe (w tym roku to 46,25 zł/m-c) opłacane jest co najmniej przez 90 dni, choremu przedsiębiorcy przysługuje zasiłek chorobowy.
Za okres w którym wypłacany jest zasiłek chorobowy nie opłaca się ubezpieczenia społecznego. W praktyce. Natomiast składkę ubezpieczenia zdrowotnego opłaca się w pełnej wysokości (233,32 zł}.
Składkę ubezpieczenia społecznego za niepełny miesiąc obliczamy dzieląc podstawę 1887,60 zł przez ilość dni w danym miesiącu i mnożąc przez ilość dni za które nie przysługuje zwolnienie lekarskie (zasiłek). Od tej podstawy wyliczamy składki.

N.p. choroba od 15 do 29 kwietnia (15 dni):
Wyliczamy: 1887,60 : 30 = 62,92 zł.
62,92 x 15 dni = 943,80 zł - jest to podstawa obliczenia składek za kwiecień 2010, gdy zwolnienie lekarskie było wydane na 15 dni.

Czyli ZUS płacę według tych obliczeń a zwolnienie ze szpitala mogę donieść później po wyjściu z niego ?

(Szpital wypisze mi zwolnienie dopiero gdy go opuszczę i dopiero wtedy mogę je dostarczyć do ZUS-u ? )

Wobec tego należy najpierw zapłacić "normalne" składki, a po przyznaniu zasiłku chorobowego zrobić korekty deklaracji.

No jak jesteś w szpitalu to nie musisz płacić ZUS-u bo masz L-4 .
Chyba masz jakąś rodzinę , znajomych kogoś kto za Ciebie dostarczy to L-4 do ZUS-u :o

kuczka76 napisał:
No jak jesteś w szpitalu to nie musisz płacić ZUS-u bo masz L-4 .
Chyba masz jakąś rodzinę , znajomych kogoś kto za Ciebie dostarczy to L-4 do ZUS-u :o
Jak się nie zna tematu, lepiej nic nie doradzać, aby nie wprowadzać pytających w błąd.

Powrót