doti1965 napisał:
Witam serdecznie- jestem jedynym właścicielem domu (z pierwszym mężem którym ten dom zbudowałam nie mieliśmy dzieci)
Nie wiem jak wyglądało postępowanie spadkowe, po pierwszym mężu, ale przed dalszym rozpisywaniem ślepo zakładam, że w księdze wieczystej jest Pani ujawniona jako jedyny właściciel nieruchomości(?).
, po jego śmierci, po kilku latach wdowieństwa wyszłam ponownie za mąż, urodziłam syna - teraz 8 lat. Drugi mąż po 2 latach wyprowadził się do młodszej kochanki, w ubiegłym roku nasze małżeństwo zostało rozwiązane przez rozwód z jego wyłącznej winy.
Jeżeli w chwili zawierania drugiego małżeństwa nieruchomość była w całości Pani majątkiem osobistym i żadnych umów rozszerzających wspólność majątkową Pani nie zawierała to nieruchomość nadal pozostaje wyłącznie Pani własnością.
Mam pytanie w obecnym kształcie rzeczy wszystko dziedziczy mój syn, jeżeli coś nam się stanie ( a przypadki chodzą po ludziach) to jak można napisać testament żeby po moim synu - po mojej np. wcześniejszej śmierci dziedziczyła moja siostra/moi rodzice którzy bardzo dużo pomagali przy budowie domu.
Z racji wziętego rozwodu po Pani dziedziczy tylko zstępny - syn (a jeżeli pozostaje Pani obecnie w związku małżeńskim to także obecny małżonek).
Śmierć syna, jeżeli nie pozostawi po sobie zstępnych, spowoduje, że dziedziczyć po nim będą (ew. małżonek) i rodzice.
Kodeks cywilny
932 § 1. W braku zstępnych spadkodawcy powołani są do spadku z ustawy jego małżonek i rodzice.
§ 4. Jeżeli jedno z rodziców spadkodawcy nie dożyło otwarcia spadku, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada rodzeństwu spadkodawcy w częściach równych.
1. Zatem ojciec Pani syna będzie dziedziczył nieruchomość, jeżeli syn umrze po Pani.
W razie rozrządzenia testamentowego, dokonanego w takiej sytuacji przez syna, które wykluczałoby ojca od spadkobrania - ojcu będzie przysługiwało roszczenie o zachowek. Tym samym całkowite wykluczenie go w tej sytuacji od udziału spadku będzie niemożliwe.
Należy jednak zaznaczyć, że 8 letni syn nie może jeszcze skutecznie sporządzić testamentu ponieważ nie ma pełnej zdolności do czynności prawnych
(uzyska ją dopiero z chwilą pełnoletności).
Art. 944. § 1. Sporządzić i odwołać testament może tylko osoba mająca pełną zdolność do czynności prawnych.
2. Jeżeli natomiast Pani syn umrze przed Panią - nieruchomość pozostanie w Pani rękach, a po Pani dziedziczyć będą Pani rodzice i rodzeństwo.
to jak można napisać testament żeby po moim synu - po mojej np. wcześniejszej śmierci dziedziczyła moja siostra/moi rodzice którzy bardzo dużo pomagali przy budowie domu.
Nie może Pani rozrządzić w testamencie majątkiem swoim i syna. Jedynym ( choć pewnie nie specjalnie szczęśliwym) na ten czas wyjściem z sytuacji jest od razu rozrządzenie w testamencie Pani majątkiem w taki sposób, by po Pani śmierci majątek przypadł rodzicom i rodzeństwu. Wówczas synowi przypadać będzie tylko roszczenie o zachowek, a Pani były mąż nic nie uzyska. Testament można odwołać w każdej chwili, więc gdy życie potoczy się inaczej, to będzie mogła Pani to zmienić.