Jak postąpić?

• Autor wątku Autor wątku lynch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lynch

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Opis sprawy:
27 listopada (sobota) potwierdziłem odebranie zawiadomienie o wszczęciu przez komornika egzekucji. Problem w tym, że dług nie jest mój. Sprawa ma początek w 1999 r. Nigdy nie zostałem poinformowany o toczącym się postępowaniu. Nie zostałem też poinformowany o wyroku sądu z 1999 r., oraz o postanowieniu o klauzuli wykonalności w 2010 r.

Rozważam dwie możliwości:
1. przestępstwo – sprawca posłużył się moimi danymi w celu wyłudzenia towaru
2. wierzyciel, firma skupująca długi jakimś cudem popełniła błąd

Jakby nie było 29 listopada (poniedziałek) złożyłem do prokuratury zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa.

Natomiast po wielu rozmowach z wierzycielem i udowadnianiu, że to nie ja jestem dłużnikiem wierzyciel poinformował mnie, że wysłał dzisiaj (2 grudnia) do komornika pismo o cofnięciu wniosku egzekucyjnego z uwagi, że zachodzi istotne przypuszczenie, iż przedmiotowe postępowanie wszczęto w stosunku do osoby, która nie jest dłużnikiem.
Taka treść pisma, według prawnika, chroni mnie przed ponoszeniem kosztów postępowania egzekucyjnego.

I teraz pytania:
1. 4 grudnia (sobota) upływa termin złożenia na działania komornika skargi czy też zażalenia. Czy jeśli do soboty komornik nie otrzyma od wierzyciela pisma o wycofaniu egzekucji może mimo faktów, iż prawdopodobnie popełniono przestępstwo i wiedzy (potwierdzonej przez komornika faxem), że dług nie należy do mnie może ją przeprowadzić? W jaki sposób mogę się zabezpieczyć przed egzekucją?
2. Ja mieszkam w mieście X, sąd który wydał wyrok znajduje się w mieście Y., w związku z czym nie mam dostępu do akt. Czy mogę i jest sens aby żądać pozbawienia tytułu wykonawczego wykonalności w całości

lynch napisał:
Czy mogę i jest sens aby żądać pozbawienia tytułu wykonawczego wykonalności w całości
Jeśli nie jest Pan dłużnikiem wym. w tytule wykonawczym - to nie.

Powrót