Jak przebiega proces cywilny od momentu wysłania pozwu

• Autor wątku Autor wątku wojtas665
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wojtas665

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, chciałbym się dowiedzieć jak przebiega proces cywilny od momentu wysłania pozwu. Pozew wysyła się w 3 egzemplarzach. jeden dla sądu, drugi dla pozwanego, a 3 dla mnie?? Kiedy opłaca się te 5%? Jakich czynności dokonuję sąd dalej? Czy koniecznie muszę mieć pełnomocnika? Chodzi o wyegzekwowanie wynagrodzenia za prace, niestety pracodawca nie dał umowy. Dowody jakie "posiadam" to moje podpisy na fakturach przy odbieraniu towaru, zwrotach towaru, ale to wszystko jest w posiadaniu pozwanego ( byłego pracodawcy).

Składasz pozew w dzieniku podawczym sadu 2 egzemplarze pani zabiera jeden podsteplowuje i oddaje tobie( choc nie jest to konieczne).Jesli pismo jest źle napisane dostajesz wezwanie do usuniecia braków formalnych pisma,jesli dobrze to wyczekujesz w domu az dostaniesz wezwanie na rozprawe,zaleznie od miasta czeka sie ok 2-4 miesiace.

Jesli jest to wynagrodzenie za prace jak rozumiem to polecam zlożyc pismo w sądzie pracy ,które są darmowe.
Rozumiem ze w takim razie nie masz zadnych dowod, w takim razie najlepiej poszukaj swiadkow ktorzy poswiadcza twoje zdanie.
Nie musisz miec pełnomocnika ,cała sprawe mozna prowadzic samemu.

W PIP polecili złożyć w sądzie cywilnym, gdyż miała być umowa zlecenie. Czyli sąd nie zaangażuje się w uzyskaniu tych faktur z podpisami ( jakaś inspekcja czy coś podobnego w tym zakładzie pracy)?? Świadków to po klientach było by trzeba szukać ( wątpię, żeby byli chętni do zeznawania) Większość świadków to jego znajomi.... Wychodzi na to, że w Polsce można zatrudniać a potem bezkarnie nie dawać umów i nie płacić... Żal...

Sąd napewno nie bedzie sie angażował w pozyskiwanie faktur i szukanie dowodów.Jeśli tylko znasz dane świadków to je podajesz i musza przyjechać i zeznawać czy tego chcą czy nie.

Tak właśnie myślałem. A gdzie podać te dane świadków? a czy dowodem mogą być smsy od mojego szefa do mnie p " jutro pracujesz na 14" czy " jutro bądź w pracy o 6" które posiadam na telefonie oraz połączenie telefoniczne z okresu kiedy tam pracowałem?

Jak bedziesz pisał pozew to musisz w nim to umiescic ze prosz o ich wezwanie i musisz podac dokladne dane i adresy zeby mogli odebrac list.Tak sms sa dowodem ale tylko na to ze tam pracowales a nie na to ile faktycznie tam czasu byles, ale skoro masz juz te sms to proponuje w formie pisemenj je zalaczyc, i wtedy szef nie bedzie mial wyjscia i bedzie musial przyznac ze cie zatrudnial i podac okres w jakim.
I co wazne to on bedzie musial potwierdzic ze ci zapłacil a nie ty ze te pieniadze wzioles.
I jesli jest to osoba rozumna i gdy sedzia zaproponuje ugode to powinien chciec sie sogadac i wtedy podaje kwote jaka moze ci dac a ty mowisz czy sie na to zgadzasz.

Dzięki wielkie. Jak załączyć te smsy w formie pisemnej do pozwu ( wydrukowac, przepisac)?
Są świadkowie, smsy i jest drugi Powód ( dziewczyna, które obecnie tam pracuję i od 2 miesięcy nie otrzymała wypłaty i umowy) czy ją można wpisać właśnie jako drugiego powoda albo jak chce odzyskać pieniądze to musi złożyć drugi wniosek?
Czy ona może być moim świadkiem?

Przedewszystkim załącz sobie bilig kiedy dzwoil itp. Bo nie powie ze cie niezna jesli okaze sie ze kontaktowaliscie sie 100 razy. Jak ja podawałem sms w swojej sprawie to poprostu przepisałem i nikt w to nie wnikał., Ta dziewczyna powinna zlozyc osobny wniosek a w twoim wystapic jako swiadek. jesli masz takiego swiadka to wydaje mi sie ze powino byc dobrze, ale jak przekonac sad ze dziewcyza pracuje 2 miesiace za darmo i dalej pracuje??

1,5 miesiąca dokładnie, korekta. Ma się zwolnić i zabrać ze sobą lub skserować podpisane oświadczenie przez siebie "odpowiedzialność za box kasowy" ( pracodawca dawał taki papierek do podpisu). Ona też powinna mieć w tel rozmowy z nim i smsy

1. W sądzie składasz 2 egzemplarze pozwu, 3 egzemplarz jest dla Ciebie.
2. Możesz wnieść o przeprowadzenie dowodu w ten sposób, że wnosisz o zobowiązanie pozwanego do przedłożenia faktur i dokumentów WZ z danego miesiąca.
3. Ja SMS-y drukowałem.
4. Ja bym zrobił osobne sprawy z tą dziewczyną, ona swoją, a Ty swoją. I wskazujesz ją jako świadka (Ty ją, ona Ciebie).

Dzięki. Tylko jak to ubrać w słowa wszystko. To jest najgorsze.

czy bez pełnomocnika są szanse na wygrane?

Są szanse. Zależy o jakie pieniądze walczysz, czasami nie opłaca się brać pelnomocnika. Jeśli masz dowody, świadków, to sprawę wygrasz bez niego.
Choć wszystko zależy od Ciebie - ile masz i o ile grasz.

Powrót