Jak przebiegnie podział spadku

• Autor wątku Autor wątku Łukasz1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ł

Łukasz1

Użytkownik
Odpowiedzi
83
Witam jak przebiegnie ustawowy podział spadku

T + M (Małżeństwo) kupią mieszkanie spółdzielcze. Mają dwie córki C1 i C2.

M umiera a T bierze ślub z drugą kobietą - J. W tym czasie T wykupuje mieszkanie - nabywa lokatorskie prawo własnościowe do lokalu.

T umiera.

Czy mieszkanie należy się po 1/3 córką i żonie J

Czy raczej w skutek nabycia spółdzielczego prawa do lokalu w trakcie drugiego małżeństwa T i J byli po połowie właścicielami mieszkania a po śmierci T tylko jego połowa ulega podziałowi na 3 czyści ?

Spółdzielcze lokatorskie prawo jest niedziedziczne, dziedziczny jest tylko wkład mieszkaniowy.

Spadek dziedziczą córki i żona J. po 1/3 każde z nich. Przy czym zaznaczyć należy, iż skoro T nabył spółdzielcze lokatorskie prawo w czasie trwania małżeństwa to jest to wielce prawdopodobne, iż stanowiło ono wspólność majątkową małżeńską T i J. w związku z tym dziedziczona będzie 1/2 wkładu przynależna T. Po dziedziczenu córki więc będą właścicielami po 1/6 wkładu zaś żona J 2/3 wkładu.

Co do spółdzielczego własnościowego prawa jest dziedziczne i po stwierdzeniu nabycia spadku po M córkom przysługuje po 1/6 zaś T 2/3 prawa. Po smierci T do spółdzielczego własnościowego prawa przypisane będą żona - 2/9 i córki po 7/18.

Dzięki - pierwszy wariant jest dla mojej Żony niekorzystny. Zastanawiam się tylko dlaczego radca prawny któremó przedstawiłam sytuacje powiedział że wszystkie spadkobierczynie otrzymują po 1/3 ?

Radca co do dziedziczenia powiedział dobrze.

Ale ja wskazałem dodatkowo udziały w spółdzielczym własnościowym prawie i we wkładzie przynależne poszczególnym osobom już po dziedziczeniu

Lex'ior napisał:
Radca co do dziedziczenia powiedział dobrze.

Ale ja wskazałem dodatkowo udziały w spółdzielczym własnościowym prawie i we wkładzie przynależne poszczególnym osobom już po dziedziczeniu

Ok. Ale w jakiej części do kogo należy to mieszkanie ?

Ostatnia edycja:
Powrót