Jak przenieść firmę z Polski do UK

• Autor wątku Autor wątku Satulik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Satulik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Nie znalazłam nigdzie podobnego temetu, a jeśli istnieje, proszę o przeniesienie mojego postu i z góry przepraszam za kłopot :)

Prowadzę w Polsce działalność gospodarczą, obecnie jest ona zawieszona, gdyż przebywam w UK i tu chcę pozostać na stałe. Chciałam zapytać, czy mogę w jakis sposób przenieść firmę i towar z Polski tak, abym nie musiała płacić Vat-u i podatku dochodowego od towaru, który mi pozostał. Pytam, ponieważ w Polsce mam marne szanse na sprzedaż tego towaru, a tutaj już znalazłam kilku zainteresowanych. I jeszcze jedno pytanie, czy prowadząc firmę w UK, mogę również pracować i w innej firmie jako pracownik?

Proszę o odpowiedz i dziękuję
pozdrawiam

1.Wyeksportować towar z Polski (eskportowy VAT 0%), następnie zamknąć działalność w Polsce.

Sprzedając jako podmiot gospodarczy wystąpi WDT (wewnatrzwspolnotowa dostawa towarow) przy spełnieniu okreslonych ustawa warunków ze stawką 0% zatem nie zapłacisz podatku VAT, niestety podatek dochodowy bedziesz musiała uiścić. Ale to obowiązuje we wszystkich krajach. Następnie zamkniesz dzialalność w Polsce ( jeśli jest to dzialalność osoby fizycznej to tylko EDG oraz VAT-Z) i będziesz mogła założyć w Wlk. Brytanii.

Niestety nie znam odpowiedzi na drugą część pytania dotyczącą działalności i pracy w UK. Pozdrawiam

zamknac firme w PL ze strata -unikniesz placenia vatu i podatku, poprostu zostalas z towarem.
Nastepnie ten sam towar sprzedac w UK poprzez swoja firme angielska. Nikt nie bedzie Cie pytal skad go masz tym bardziej ze jak rozumiem sa to koncowki jakiegos zamowienia.
W UK sprzedajesz towar bez doliczania vatu jesli nie masz UK nr vatu.

Witam serdecznie ....... żegnam najserdeczniej.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót