Jak przepisać mieszkanie, by nie płacić podatku?

• Autor wątku Autor wątku tylko pytam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tylko pytam

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dzień dobry,

Matka chce na mnie przepisać mieszkanie własnościowe. Co zrobić, by nie zapłacić podatku?

Fakt nabycia mieszkania w formie darowizny zgłosić do urzędu skarbowego na odpowiednim formularzu w terminie sześciu miesięcy od dnia dokonania darowizny. Jako córka darczyńcy będziesz zwolniona od obowiązku zapłaty podatku od darowizny.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. :) Poszperałam w sieci - formularz SD-Z2. :cool:

Fakt nabycia mieszkania w formie darowizny

Darowizna mieszkania musi mieć formę aktu notarialnego ( art. 890 K.c.).

Przepis szczególny:

Art. 158. K.c.: Umowa zobowiązująca do przeniesienia własności nieruchomości powinna być zawarta w formie aktu notarialnego. To samo dotyczy umowy przenoszącej własność, która zostaje zawarta w celu wykonania istniejącego uprzednio zobowiązania do przeniesienia własności nieruchomości; zobowiązanie powinno być w akcie wymienione.

...................................
Nie jestem prawnikiem

Dziękuję za odpowiedź. Oczywiście wybieramy się do notariusza. Mieszkanie w 4/6 należy do mamy, w pozostałej części (po równo) jest moje i mojej siostry, ale docelowo ma być przepisane tylko na mnie. Czy moja siostra będzie się musiała swojej części zrzec? Niestety nie wiem jak to działa, dlatego pytam.

Siostra - jako współwłaściciel - ma prawo zrobić ze swoimi udziałami co chce. Może go równie dobrze zachować dla siebie albo sprzedać.

P.S. Na początek oducz się takich sformułowań jak "przepisanie" i "zrzeczenie się" udziału - takie czynności prawne nie istnieją.

Dziękuję za nic nie wyjaśniającą odpowiedź ekspercką. :) Oduczę się ww. sformułowań jak Pan się nauczy kultury. ;)

Masz jakiś problem zrozumieć słowa "ma prawo zrobić co zechce"?:rolleyes: No cóż zatem nie pomogę - nie znam słów, które prościej wyjaśnią, że siostra NIE musi się "zrzec" swojego udziału.

Ja tam nie widzę nic w braku kultury. Raczej w pokierowaniu na właściwy sposób wyrażania się. Bo mogło się zdarzyć że dostała byś odpowiedź że przepisać to można zeszyt (często się to już tutaj zdarzało). Mnie też zaczyna powoli denerwować jak ciągle czytam przepisać mieszkanie lub samochód, wstawić się w sądzie itp.

Bardzo mi przykro, że uraziłam wasze uczucia. :roll: Następnym razem, aby jako laik zadać pytanie na forum, skonsultuję się najpierw z prawnikiem, żeby nie było wtopy. 8)

Nie uraziłas niczyich uczuć. Ktoś ci kulturalnie zwrócił uwagę jak prawidłowo powinnaś nazywać pewne czynności prawne a tu widzę że reakcją jest delikatnie mówiąc nadąsanie się. Człowiek się uczy całe życie. Ja też co chwila poznaje coś nowego mimo że już mam swoje lata.

Ostatnia edycja:
Powrót