Jak przeprowadzić postępowanie spadkowe po zmarłym mężu

• Autor wątku Autor wątku pysiaczek2419
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pysiaczek2419

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Proszę o pomoc w poniższym temacie.

Mąż zmarł zostawiając mnie i małoletnie dziecko/4 latka

1. czy sprawę muszę przeprowadzić sądownie czy przez notariusza - posiadamy 2 działki oraz samochody jaką majątek wspólny.

2. mąż miał swoje konto w banku i debet 10tyś , chciałabym go spłacić i zlikwidować konto czy wystarczy do tego akt zgonu czy trzeba mieć wyrok sądu lub akt od notariusza?
Na koncie nie ma żadnych środków obecnie nawet na opłatę wykorzystanego debetu, poradzono mi żebym przelała wszystko na swoje konto.
Czy jeśli pójdę do banku z aktem zgonu i na koncie debet będzie spłacony czyli zero równe to czy je mogą zablokować aż do ustanowienia spadkobierców?

3. czy w przypadku dziedziczenia wszystko jest dzielone na mnie i dziecko czy tylko na mnie?
Czy jest możliwość żeby było dziedziczenie tylko na żonę bez włączania w to małoletniego dziecka ?
A jeśli dziecko dziedziczy też to czy muszę występować o jego reprezentowanie czy skoro jest takie malutkie nie jest to sądowi potrzebne?

Z góry dziękuje za pomoc

pysiaczek2419 napisał:
1. czy sprawę muszę przeprowadzić sądownie czy przez notariusza - posiadamy 2 działki oraz samochody jaką majątek wspólny.

Najpewniej w Sądzie, nie wiem, czy notariusz podejmie się czynności, kiedy jest małoletnie dziecko. Ewentualnie niech ktoś inny dopowie...

pysiaczek2419 napisał:
2. mąż miał swoje konto w banku i debet 10tyś , chciałabym go spłacić i zlikwidować konto czy wystarczy do tego akt zgonu czy trzeba mieć wyrok sądu lub akt od notariusza?
Na koncie nie ma żadnych środków obecnie nawet na opłatę wykorzystanego debetu, poradzono mi żebym przelała wszystko na swoje konto.
Czy jeśli pójdę do banku z aktem zgonu i na koncie debet będzie spłacony czyli zero równe to czy je mogą zablokować aż do ustanowienia spadkobierców?

Do jakichkolwiek ruchów na koncie bankowi potrzebne jest postanowienie o stwierdzeniu nabyciu spadku. Poza tym, kiedy bank dowie się o śmierci właściciela konta, zablokuje (a przynajmniej powinien) konto, aby nie można było dokonywać żadnych transakcji.

pysiaczek2419 napisał:
3. czy w przypadku dziedziczenia wszystko jest dzielone na mnie i dziecko czy tylko na mnie?
Czy jest możliwość żeby było dziedziczenie tylko na żonę bez włączania w to małoletniego dziecka ?
A jeśli dziecko dziedziczy też to czy muszę występować o jego reprezentowanie czy skoro jest takie malutkie nie jest to sądowi potrzebne?

Jeżeli mąż nie zostawił testamentu, wszystko dziedziczycie na podstawie ustawy - ty oraz małoletni po połowie. W sądzie możesz reprezentować dziecko jako przedstawiciel ustawowy.

Można sprawę załatwić również u notariusza. Do przyjęcia/odrzucenia spadku w imieniu małoletniego będzie potrzebne postanowienie Sądu rodzinnego zezwalające na złożenie takiego oświadczenia w imieniu małoletniego.

Byłam dzisiaj u notariusza ale powiedział że muszę to przeprowadzić sądownie, nic nie wspomniał o postanowienie Sądu rodzinnego. A dopiero po wyroku jeśli chce zarządzać majątkiem w imieniu dziecka to muszę znów wystąpić do sądu rodzinnego

Byłam też w sądzie i powiedziano mi że muszę to u nich przeprowadzić.

Byliśmy małżeństwem.

Byłam w banku i pytałam jako że o koleżankę chodzi, jeśli mąż wcześniej upoważnił by mnie to nie byłoby teraz problemu natomiast nie ma na mnie takiego upoważnienia a musiałby dokonać tego osobiście.
Jeśli jednak pokazałabym akt zgonu to mogę wyrównać debet do zera i zablokują konto , nie będą naliczane odsetki,potem je będę mogła zamknąć po okazaniu postanowienia sądowego.

Do przyjęcia spadku przez małoletniego (czyli z dobrodziejstwem inwentarza) nie potrzeba zgody sądu opiekuńczego.

Ostatnia edycja:
Powrót