jak przeprowadzic sprawę spadkową???

• Autor wątku Autor wątku Zabor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zabor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
W trakcie składania wniosku o wykup mieszkania spółdzielczego ( przez moją babcie) okazało sie że musimy i ja i mój brat przeprowadzić sprawę spadkową po zmarłym tacie ( chcemy zrzec sie praw do wkładu na korzyść Babci) nie bardzo wiem jak sie za to zabrać i który sąd w w-wie zajmuje sie takimi sprawami - poza tym czy trzeba napisać jakiś wniosek ?? podanie???
- oprócz tego jest jeszcze jeden mały kłopot - tzn moja mama aktualnie przebywająca zagranicą- czy też musi uczestniczyć w tym całym procesie- z tego co wiem tylko ja i brat mamy prawo do tego wkładu mieszkaniowego ale wolę się upewnić. BARDZO PROSZĘ O SZYBKĄ PODPOWIEDŻ!!!!!!!!!!!!!!

Prosze opisac wszystko powoli i dokladnie. Przede wszystkim dlaczego to babcia ma wykupic mieszkanie??

Babcia jest głównym lokatorem

Głównym - czyli ktoś jeszcze jest :?:

A po co sprawa spadkowa po ojcu - on też był współlokatorem w tym mieszkaniu :?:

Jeśli tak - to zrzec się nie możecie (można tylko za życia spadkodawcy, w formie umowy). Jeśli nie minęło 6 m-cy od momentu dowiedzenia się o śmierci ojca - możecie spadek odrzucić (płatne 50 zł/osoba), ale jest to skuteczne o ile nie macie dzieci (jeśli macie - dziedziczenie przechodzi na nie, a wówczas musi być zgoda sądu rodzinnego na przyjęcie/odrzucenie spadku przez małoletniego, co skutecznie wydłuża postępowanie).

Wniosek o stwierdzenie nabycia spadku - wiele wzorów w necie. Składa się w ilości 1 (dla sądu) + ilość uczestników (poza wnioskodawcą) Załącza się odpis skrócony aktu zgonu spadkodawcy, a także odpisy skrócone aktów urodzenia (mężczyźni i kobiety niezamężne) lub aktów małżeństwa (kobiety zamężne), ewentualnie oryginał testamentu - o ile jest (wówczas osobny wniosek, 1 egz., o otwarcie i ogłoszenie testamentu, a akt zgonu załącza się do tego wniosku a nie do wniosku o stwierdzenie nabycia spadku).

Powrót