Jak przerwać staż

• Autor wątku Autor wątku Pytanie5234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pytanie5234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Interesuje mnie czy pracodawca za porozumieniem stron może przyjąć mnie na staż na 3 miesiące, a następnie zwolnić bez konieczności zatrudnienia.

Jeśli nie ten dział to proszę o przeniesienie.

A możesz trochę jaśniej?
1. Za porozumieniem stron przyjąć na staż? Skierowanie bezrobotnego na staż następuje w wyniku umowy pomiędzy pracodawcą a PUP. Bezrobotnemu przedstawiana jest oferta stażu, otrzymuje skierowanie na rozmowę do pracodawcy, a jeśli pracodawca wybierze go spośród innych bezrobotnych także skierowanych na rozmowę, staż się rozpoczyna. Rozpoczęcie stażu może nastąpić dopiero po uzyskaniu przez bezrobotnego zaświadczenia od lekarza medycyny pracy orzekającego o zdolności do podjęcia stażu na danym stanowisku.
2. Zwolnić kiedy? W trakcie stażu czy po jego zakończeniu?

Ostatnia edycja:
Znam pracodawcę który chętnie by mnie przyjął na staż aczkolwiek nie ma możliwości aby mnie później zatrudnić.

1. Pracodawca nie robi problemu aczkolwiek nie wiem czy jest to możliwe aby skierował mnie urząd do tego pracodawcy co ja chcę.

2. Czy jest opcja aby po upływie 3 miesięcy mógł przerwać staż bez żadnych konsekwencji, ewentualnie czy mogą mnie zwolnić i żadna ze stron nie poniesie żadnych konsekwencji.

Po prostu chcę u nich staż, oni nie robią problemu ale nie zatrudnią mnie potem bo nie mają takich możliwości.

Pytanie5234 napisał:
Znam pracodawcę który chętnie by mnie przyjął na staż aczkolwiek nie ma możliwości aby mnie później zatrudnić.
A gwarancja zatrudnienie jest warunkiem, aby staż w ogóle zorganizowano?
Pytanie5234 napisał:
1. Pracodawca nie robi problemu aczkolwiek nie wiem czy jest to możliwe aby skierował mnie urząd do tego pracodawcy co ja chcę.
Jest to możliwe, pod warunkiem, że pracodawca ma zamiar wywiązać się z deklaracji, które złożył.
Pytanie5234 napisał:
Po prostu chcę u nich staż, oni nie robią problemu ale nie zatrudnią mnie potem bo nie mają takich możliwości.
To proponuję szukać stażu gdzie indziej. Wydatkowanie środków publicznych na organizację staży ma na celu doprowadzić bezrobotnego do zatrudnienia, a nie tylko "odrobienia" stażu.

Powrót