Jak przywrócić termin sprzeciwu

• Autor wątku Autor wątku ad68
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ad68

Użytkownik
Odpowiedzi
54
Mam pytanie, jakie mam możliwości postępowania i obrony w przypadku nie doręczenia pisma z Sądu. Pracuję za granicą, posiadam konto w polskim banku. W dniu wczorajszym dowiedziałem się, ze na koncie mam zajęcie komornicze. Zadzwoniłem do tego Komornika i mailowo przesłał mi nakaz zapłaty. To jest nakaz z Sądu za jazdę bez biletu zbiorczo na kwotę ponad 2500 zł z lipca 2016 roku. W tym czasie pracowałem w Holandii i nie miałem możliwości odbioru nakazu jak również nie mogłem złożyć sprzeciwu. Co teraz mogę zrobić? Na pewno część tych mandatów się przedawniła, bo ulegają przedawnieniu po roku, ale jak mogę się dowiedzieć, które? Jakie mam terminy, żeby to odkręcić?

Sprzeciw od nakazu zapłaty możesz wnieś nawet teraz z zarzutem nieprawidłowego doręczenia pierwszego pisma sądowego oraz wnieś o doręczenie ponowne nakazu zapłaty oraz pozwu wraz z załącznikami na aktualny adres w Polsce. Pamiętaj o dostarczeniu odpowiednich dowodów na poparcie zazrzutu. Oczywiście wszystkie dowody dołączasz do sprzeciwu w ilości po trzy kserokopie.

Ok, mam jednak problem, bo pracując za granicą nie jestem w stanie odebrać pism w kraju. Czy mogę podać adres w Holandii, tam gdzie mieszkam na chwilę obecną?

Raczej nie. Adres powinien być w Polsce.

To jak mogę to zrobić? Czy mogę upoważnić kogoś do odbioru dokumentów?

Możesz ustanowić pełnomocnika w sprawie.

ad68 napisał:
To jak mogę to zrobić? Czy mogę upoważnić kogoś do odbioru dokumentów?
tak, może to być ktoś z rodziny jak również jakaś kancelaria radcy prawnego lub adwokata,

Powrót