Jak robią to Powiatowe Urzędy Pracy?

• Autor wątku Autor wątku mustang-full
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mustang-full

Użytkownik
Odpowiedzi
85
Witam. Chciałabym zapytać o procedury odnośnie rejestracji osób bezrobotnych w PUP-ach.
Urzędnicy zawsze mówią podczas rejestracji, że muszą dokonać jeszcze weryfikacji danych i wtedy rejestracja będzie "pełna". I właśnie ja się chciałem zapytać co oni weryfikują i jak? (Wykształcenie- dzwonią do szkół? Byłe zatrudnienia i wypowiedzenia, albo świadectwa pracy- dzwonią (piszą) do pracodawców?
Szukałem informacji i pytałem, ale nikt mi nie potrafił odpowiedzieć.

Przede wszystkim weryfikują przedłożone przez bezrobotnego dokumenty. Mogą oczywiście skontaktować się (dzwoniąc też, ale raczej pisząc) ze szkołą, byłym pracodawcą czy firmą szkoleniową itp. w celu potwierdzenia jego kwalifikacji, umiejętności czy prawdziwości przedłożonych przez rejestrującego się dokumentów.
Poza tym nie zawsze kilkuminutowa rejestracja w PUP pozwala na wnikliwe przeanalizowanie dokumentów, aby np. na 100% stwierdzić czy bezrobotnemu przysługuje prawo do zasiłku czy też. Urzędnik też jest człowiekiem i może się w natłoku spraw pomylić, zwłaszcza kiedy odpowiedź wymaga dokładnej analizy a oczekuje się jej od razu.
Dlatego wykładnię stanowi zawsze decyzja administracyjna wydana przez PUP (po dokładnym przestudiowaniu akt sprawy) i doręczona stronie, a nie chwilowa rozmowa ustna najczęściej w okolicznościach niesprzyjających rzetelnej weryfikacji dokumentów (natłok interesantów czy dzwoniące co chwilę telefony).

Ostatnia edycja:
Powrót