Jak rozliczać się jako grafik 3D (własna działalność)?

• Autor wątku Autor wątku Wilczomlecz284
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wilczomlecz284

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam, od początku września tego roku prowadzę jednoosobową działalność, jako grafik 3D. Nie za bardzo wiem, jak mam się rozliczać. Pracuję poprzez strony internetowe z ogłoszeniami z pracą, takie jak ***.com, ***.com i inne. Są to jednorazowe zlecenia, bez zawierania umów pomiędzy zleceniodawcą a zleceniobiorcą, po prostu obie osoby pracują poprzez stronę ***. Zleceniodawca uiszcza przedwpłatę, pieniądze te są zamrożone (przetrzymuje je ***), ja przesyłam wszystkie pliki poprzez prywatny chat na tej stronie, a w momencie ukończenia pracy *** przelewa mi pieniądze na konto bankowe, zleceniodawca wystawia mi ocenę i koniec. Sprzedaję też swoje modele 3D na tych stronach.

Moje pytania brzmią:

1. Jak rozliczyć się z przychodu np. ze strony ***, jeżeli nie posiadam żadnych umów?

2. Jak rozliczyć się ze sprzedanych modeli 3D?

3. Czy należy mi się jakaś ulga podatkowa z tytułu przekazania praw autorskich? Jeżeli nie ma żadnych umów, a jedynie regulamin strony, to jak udowodnić, że te prawa autorskie zostały przekazane?

Przykładowe zlecenia przy jakich pracowałem, to:

Zlecenie 1:
Wizualizacje biżuterii do strony internetowej (sklepu internetowego).

Zlecenie 2:
Wizualizacja zbiornika z wodą i zbiornika z ropą do programu komputerowego pokazującego ile jest wody/ropy w danym zbiorniku.

Zlecenie 3:
Modele 3D, animacje i tekstury to gry komputerowej o tematyce naukowej (podwodne laboratorium, gra korzystająca z wirtualnej rzeczywistości).

Są to więc sytuacje, w których musiały zostać przekazane prawa autorskie. Ale nie posiadam tego nigdzie na piśmie, oprócz opisu ogłoszenia ze strony ***, więc jak do tego podejść?

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wilczomlecz284 napisał:
... prowadzę jednoosobową działalność ...
Na jakich zasadach?
Wilczomlecz284 napisał:
... Są to więc sytuacje, w których musiały zostać przekazane prawa autorskie. Ale nie posiadam tego nigdzie na piśmie, oprócz opisu ogłoszenia ze strony ***, ...
Zatem do żadnego przeniesienia praw autorskich majątkowych nie doszło.

LeszsekS napisał:
Na jakich zasadach?

Podatek liniowy 19% z ulgą na start przez 6 miesięcy i obniżonym ZUSem przez 2 lata.

LeszsekS napisał:
Zatem do żadnego przeniesienia praw autorskich majątkowych nie doszło.

W regulaminie strony, który trzeba zaakceptować napisane jest, że wykonawca i zlecający zawierają między sobą kontrakt i że wykonawca przekazuje prawa autorskie, o ile dobrze rozumiem:

1.1 The parties will be deemed to have entered into a Contract once the Buyer and Designer reach an agreement and the Buyer has transferred the agreed fee onto the CGTrader account.

1.2 The Contract between Buyer and Designer is deemed to be a service Contract. By concluding the Contract Designer obliges to perform the task agreed upon between the parties and Buyer obliges to transfer the price agreed to CGTrader.

3. The Buyer is granted all author’s economic rights, including but not limited to reproduction of the Product in any form or by any means; publication of the Product; adaptation, arrangement, dramatisation or other transformation of the Product; distribution of the original or copies of the Product to the public by sale, rental, lending, or by any other transfer of ownership or possession, as well as by exporting and importing; public display of the original or copies of the Product; public performance of the Product in any form or by any means; broadcasting, retransmission of the Product, as well as communication to the public of the Product in any other way, including the making available to the public of the Product over computer networks (on the Internet), for all known methods of use;

Czy to nie jest wystarczający dowód?

Ostatnia edycja:
Powrót