W
Wilczomlecz284
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 8
Witam, od początku września tego roku prowadzę jednoosobową działalność, jako grafik 3D. Nie za bardzo wiem, jak mam się rozliczać. Pracuję poprzez strony internetowe z ogłoszeniami z pracą, takie jak ***.com, ***.com i inne. Są to jednorazowe zlecenia, bez zawierania umów pomiędzy zleceniodawcą a zleceniobiorcą, po prostu obie osoby pracują poprzez stronę ***. Zleceniodawca uiszcza przedwpłatę, pieniądze te są zamrożone (przetrzymuje je ***), ja przesyłam wszystkie pliki poprzez prywatny chat na tej stronie, a w momencie ukończenia pracy *** przelewa mi pieniądze na konto bankowe, zleceniodawca wystawia mi ocenę i koniec. Sprzedaję też swoje modele 3D na tych stronach.
Moje pytania brzmią:
1. Jak rozliczyć się z przychodu np. ze strony ***, jeżeli nie posiadam żadnych umów?
2. Jak rozliczyć się ze sprzedanych modeli 3D?
3. Czy należy mi się jakaś ulga podatkowa z tytułu przekazania praw autorskich? Jeżeli nie ma żadnych umów, a jedynie regulamin strony, to jak udowodnić, że te prawa autorskie zostały przekazane?
Przykładowe zlecenia przy jakich pracowałem, to:
Zlecenie 1:
Wizualizacje biżuterii do strony internetowej (sklepu internetowego).
Zlecenie 2:
Wizualizacja zbiornika z wodą i zbiornika z ropą do programu komputerowego pokazującego ile jest wody/ropy w danym zbiorniku.
Zlecenie 3:
Modele 3D, animacje i tekstury to gry komputerowej o tematyce naukowej (podwodne laboratorium, gra korzystająca z wirtualnej rzeczywistości).
Są to więc sytuacje, w których musiały zostać przekazane prawa autorskie. Ale nie posiadam tego nigdzie na piśmie, oprócz opisu ogłoszenia ze strony ***, więc jak do tego podejść?
moderacja
Moje pytania brzmią:
1. Jak rozliczyć się z przychodu np. ze strony ***, jeżeli nie posiadam żadnych umów?
2. Jak rozliczyć się ze sprzedanych modeli 3D?
3. Czy należy mi się jakaś ulga podatkowa z tytułu przekazania praw autorskich? Jeżeli nie ma żadnych umów, a jedynie regulamin strony, to jak udowodnić, że te prawa autorskie zostały przekazane?
Przykładowe zlecenia przy jakich pracowałem, to:
Zlecenie 1:
Wizualizacje biżuterii do strony internetowej (sklepu internetowego).
Zlecenie 2:
Wizualizacja zbiornika z wodą i zbiornika z ropą do programu komputerowego pokazującego ile jest wody/ropy w danym zbiorniku.
Zlecenie 3:
Modele 3D, animacje i tekstury to gry komputerowej o tematyce naukowej (podwodne laboratorium, gra korzystająca z wirtualnej rzeczywistości).
Są to więc sytuacje, w których musiały zostać przekazane prawa autorskie. Ale nie posiadam tego nigdzie na piśmie, oprócz opisu ogłoszenia ze strony ***, więc jak do tego podejść?
moderacja
Ostatnią edycję dokonał moderator: