S
SławAnonim
Witam,
Na wstępie: proszę o przeniesienie tematu jeżeli odpowiedni jest inny dział lub przekierowanie do odpowiedniego tematu, jeżeli takowy już istnieje - póki co nie doszukałem się.
W zeszłym roku (2012) dokonałem pewnych zakupów na potrzeby mieszkania, tj. mebli, piekarnika itp.
Zauważam, że:
Moje pierwsze pytanie: czy "w latach ubiegłych" jest względem roku rozliczanego czy roku w którym się rozliczam? Czyli czy wydatki poniesione w 2012 też się liczą? Swoją drogą ile lat wstecz się liczy?
Drugie pytanie: co to znaczy, że wydatki nie znalazły pokrycia w dochodzie, przychodzie lub podatku?
Czytam dalej:
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za wszelką pomoc w przygotowaniu poprawnego rozliczenia.
Na wstępie: proszę o przeniesienie tematu jeżeli odpowiedni jest inny dział lub przekierowanie do odpowiedniego tematu, jeżeli takowy już istnieje - póki co nie doszukałem się.
W zeszłym roku (2012) dokonałem pewnych zakupów na potrzeby mieszkania, tj. mebli, piekarnika itp.
Zauważam, że:
załącznik PIT/D przeznaczony jest dla podatników, którzy w zeznaniu podatkowym za 2012 r. dokonują odliczeń z tytułu wydatków poniesionych:
(...)
- w latach ubiegłych na cele mieszkaniowe (w tym na remont lub modernizację domu / mieszkania), jeżeli wydatki te nie znalazły pokrycia odpowiednio w dochodzie, przychodzie lub podatku za te lata.
Moje pierwsze pytanie: czy "w latach ubiegłych" jest względem roku rozliczanego czy roku w którym się rozliczam? Czyli czy wydatki poniesione w 2012 też się liczą? Swoją drogą ile lat wstecz się liczy?
Drugie pytanie: co to znaczy, że wydatki nie znalazły pokrycia w dochodzie, przychodzie lub podatku?
Czytam dalej:
Dowodem poniesienia wydatku będzie tylko dokument potwierdzający, że wydatek jest mój, np. faktura, prawda?Wysokość wydatków poniesionych na cele mieszkaniowe ustala się na podstawie dokumentów stwierdzających ich poniesienie (...)
Dowodów tych nie należy dołączać do zeznania, należy je jednak przechowywać do czasu upływu terminu przedawnienia zobowiązania podatkowego.
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za wszelką pomoc w przygotowaniu poprawnego rozliczenia.