jak rozwiązać ten kazus

• Autor wątku Autor wątku daroS88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

daroS88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Przełożony po stwierdzeniu, że pracownik jest w pracy pod wpływem alkoholu, nakazał mu opuścić miejsce pracy i oświadczył, że "zwalnia go dyscyplinarnie". Pracownik w następnych dniach nie został dopuszczony do pracy, zaś pracodawca przesłał mu świadectwo pracy pocztą.
Jakie przepisy naruszył pracodawca i czy rozwiązanie z pracownikiem umowy o pracę w opisany sposób jest ważną i skuteczną czynnością prawną? Jakie roszczenia przysługują pracownikowi?

kodeks pracy ma zaledwie 300 art., może trochę własnej inwencji

Zasada jest inna: Ty rozwiązujesz, a użytkownicy forum ewentualnie Cię poprawią ... OK :)

Pozdrawiam :cool:

OK:)
może źle zacząłem ale to dlatego że jestem zielony w tym temacie i potrzebuję pomocy.

według mnie rozwiązanie tego kazusa może być takie:
zgodnie z art. 52 § 1 pkt 1 Kodeksu pracy pracodawca miał prawo zwolnić pracownika gdyż ten naruszył podstawowe obowiązki pracy czyli stawił się do pracy pod wpływem alkoholu. Rozwiązanie umowy w trybie dyscyplinarnym powinno nastąpić na piśmie o czym pracodawca zapomniał. Brak formy pisemnej nie przesądza o nieważności tej czynności, a jedynie o jej wadliwości. Oznacza to, że pracownik, który został wadliwie zwolniony (np. w formie ustnej po stwierdzeniu stanu nietrzeźwości), traci pracę i dopiero sąd jest władny orzec o przywróceniu do pracy zgodnie z art. 56 § 1 kodeksu pracy.

Co o tym myślicie?

Powrót