Jak rozwiazac umowe kupna-sprzedazy jeszcze nie zrealizowana

• Autor wątku Autor wątku bialy2005
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bialy2005

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam

Nie wiem czy pisze w dobrym dziale.

Problem polega na tym ze podpisałem umowe kupna-sprzedazy z pewna firma. Przedmiotem sprzedazy sa płody rolne ( zboże) ja jestem rolnikiem sprzedaje jako gospodarstwo podlegajace rozliczeniu Vat na zasadach ogólnych.

Problem jest w tym ze po kilku dniach zorientowałem sie i mam na to dowowdy że firma kupujaca zalega z płatnosciami innym rolnikom juz ponad 30 dni po terminie płatnosci i nie moga doprosic sie o zapłate. Wiec ja nie chciałbym juz tej firmie sprzedac towaru. Od podpisania umowy mineło 8dni a termin odbioru ustalony jest na 7.01.2015 wiec jak narazie ani towaru nie wydałem ani pieniedzy nie otrzymałem.
W umowie jest klauzula o 20% karze umownej w przypadku nie wywiazania sie z umowy.

Czy w takiej sytuacji mam podobnie jak w innych sytuacjach prawo w ciagu 14dni do odstapienia od umowy ?

A formę płatności jaką ustaliliście w umowie?

ustalony jest przelew i termin 30 dni od otrzymania oryginału faktury przez kupujacego. Zazwyczaj w handlu płodami jest 14 dni ale odrazu w rozmowie tel. handlowiec powiedził że żeby pózniej nie wyjsc na niesłownego to czy bedzie mi odpowiadło 30, a mi to pasowało wiec nie protestowałem.

Ostatnia edycja:
nikt nie podpowie jak to rozwiazac ?

Możesz albo zrealizować zamówienie albo zapłacić karę. To że komuś (podobno) nie zapłacili nic nie zmienia.

żeby to była jedna osoba czy firma to OK, ale mam kontakt z kilkoma i każdy ma podobny problem.

Powrót