Jak rozwiązać umowę z pracodawcą bez wypowiedzenia?

• Autor wątku Autor wątku Konkretna6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Konkretna6

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Witajcie. Mam do was pytanie. Jestem obecnie na L4 już dwa miesiące. Chcę odejść z pracy bo przez nią jestem na l4. Chciałam się dowiedzieć jak mogę odejść z pracy bez okresu wypowiedzenia? Czy muszą być spełnione jakieś warunki aby rozwiązać stosunek pracy w ten sposób? Normalnie miała bym 3 miesięczny okres wypowiedzenia. Czy da się jakoś to zrobić bez tego okresu? Na internecie czytam że trzeba mieć orzeczenie lekarskie. Jeżeli coś takiego mi lekarz wystawi to czy przez to nie będę miała problemów ze znalezieniem innej pracy?

Rozwiązać umowę za porozumieniem stron. Wymagana zgoda na tą czynność obu stron, czyli pracodawcy i pracownika.

Po ponad 30 dniach zwolnienia, trafisz do LMP na badania kontrolne. Jeśli rzeczywiście lekarz potwierdzi, że nie możesz pracować na stanowisku, którego będzie dotyczyło skierowanie, to otrzymasz orzeczenie o niezdolności do pracy. Jeśli pracodawca będzie miał możliwość zatrudnienia Cię na innym stanowisku, to może to zrobić, uprzednio kierując Cię na badania profilaktyczne. Jeśli nie, to rozwiąże umowę na podstawie art. 53 Kp - będzie to widoczne na świadectwie pracy.

Problemów z inną pracą nie będzie, jeśli przejdziesz badania wstępne. Pracodawca, nawet potencjalny czy przyszły, nie ma prawa żądać od Ciebie szczegółowych informacji o stanie zdrowia. O tym czy się nadajesz do pracy zdecyduje LMP.

Powrót