jak ściągnąć należności- szybko i skutecznie

• Autor wątku Autor wątku marcinzkielc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcinzkielc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, prowadzę działalność gospodarczą polegającą na handlu materiałami budowlanymi. Mam paru dłużników którzy ciągle odraczają terminy płatności, fakturki przelewowe są przez nich podpisane itp. Z praktyki wiem, że z komornikami schodzi bardzo długo i nie zawsze jest to skuteczna forma,szczególnie jeśli ktoś nie posiada na siebie żadnego majątku. Słyszałem ostatnio opinię, że można złożyć do prokuratury pismo o wymuszenie, czy jest taka możliwość?? jak takie pismo ma wyglądać, czy zdołam sobie samemu dać radę czy niezbędna jest wizyta u prawnika??? może jakieś sugestie jak najszybciej i najskuteczniej ściągnąć wierzytelności ???
z góry dziękuje za odpowiedź

Opcja z prokuraturą jest bardzo karkołomna. Niezmiernie wątpliwe szanse powodzenia w mojej opinii. Prokuratura raczej odmówi wszczęcia dochodzenia i napisze, że to typowo cywilna sprawa i jak pokrzywdzony chce to niech idzie do sądu cywilnego.

marcinzkielc napisał:
Mam paru dłużników którzy ciągle odraczają terminy płatności,
Prowadząc działalność gospodarczą należy się liczyć z takimi sytuacjami.
Szczególnie w budowlance jest to niestety nagminne.

Trzeba dobrze dobierać kontrahentów, sporządzać stosowne umowy, zabezpieczenia tych umów , pilnować terminów i przypominać dłużnikom o zapłacie - niezwłocznie jak tylko do przekroczenia terminu zapłaty dojdzie.

Nie zwlekać ze skierowaniem sprawy na drogę sądową i do komornika, o ile zajdzie taka konieczność. Czas w takich sytuacjach często jest sprzymierzeńcem dłużnika...

Do prokuratury składamy zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa ale wtedy - gdy mamy uzasadnione podejrzenie ( i to poparte jakimś dowodem ), iż np. kontrahent pobierając towar na odroczony termin płatności miał z góry powzięty zamiar nas oszukać i nie zapłacić za ten towar.

Powrót