jak sie dowiedziec czy mam spadek po ojcu

• Autor wątku Autor wątku casperns
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

casperns

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam mam problem... moj ojciec zmarl 3 lata temu ja z nim nie mieszkalem... za zycia ojciec posiadal nieruchomosc i grunty ( ojcowizna ).... po smierci jego rodzenstwo twierdzi ze przed jego smiercia kupili caly majatek i ze mi nic juz nie przysluguje.... w jaki sposob moge sie dowiedziec czy oni rzeczywiscie mowia prawde z tym wykupem majatku??? gdzie moge sprawdzic czy mi sie cos nalezy?? dodam ze matka sie z ojcem rozwiodla bez podzialu majatku... prosze o pomoc jakies wskazowki...:?:

Co do nieruchomości to by je kupić konieczne jest sporządzenie aktu notarialnego. Niech Ci go pokażą i tyle. A jak nie będą chcieli to Możesz jeszcze (znając adres nieruchomości). przejść się do Sądu rejonowego, w którego okręgu jest nieruchomość i złożyć wniosek o pełny odpis z księgi wieczystej / zbioru dokumentów danej nieruchomości a tam jest wpisane kto jest właścicielem i na jakiej podstawie (powinny być w tych aktach odpisy dokumentu aktu notarialnego przedaży, darowizny). Jeżlei natomiast własność nieruchomości została nabyta na podstawie stwierdzenia nabycia spadku wydanego przez sąd lub notarialnego poświadczenia dziedziczenia, które cię nie uwzględnia (a jeżlei przed sądem nie oświadczyłeś, że odrzucasz spadek, to dziedziczysz niejako z automatu) - to sprawa jest prosta, proces o zachowek i odszkodowanie.

Ps. o tym kto jest właścicielem nieruchomości mozesz dowiedzieć się takze w Gminnym Rejestrze Gruntów i Budynków (ale lepiej w księgach wieczystych).

no dobrze z nieruchomoscia to tak zrobie jak poleciłeś... a jeszcze co do gruntów czy jest jakas szansa sie dowiedziec (nie od rodziny bo mi i tak nic nie powiedza) czy tez jest przepisane darowane lub sprzedane? czy to tez sie dowiem w tym Gminnym Rejestrze Gruntów i Budynkow...w sumie jak sama nazwa wskazuje to zapewne tak... czy maja w Gminie prawo aby odmowic mi udzielenia takiej informacji??? i czy to cos kosztuje??? z gory dziekuje za pomoc casperns

i jeszcze jeden mam problem i oczywiscie prosze o pomoc:
moja mama sie rozwiodla z ojcem....ozenila sie po raz drugi z obcym facetem (czyli to juz moj ojczym) kupili mieszkanie na kredyt gdzie kredytobiorca jest mama ojczym ja i moja zona. Ojczym ma tez z pierwszego malzenstwa dziecko. jezeli mi przepisza to mieszkanie jako darowizna to czy po smierci ojczyma ten jego syn bedzie mial jakiekolwiek prawo do przedmiotowego mieszkania?? mam nadzieje ze w miare jasno opisalem sytuacje prosze o pomoc z gory dziekuje

Nie wyjaśnił pan czy ojczym dokonał przysposobienia (adopcji) pana a ma to znaczenie w tym przypadku

Art. 46
§ 1. Nieruchomościami są części powierzchni ziemskiej stanowiące odrębny przedmiot własności (grunty), jak również budynki trwale z gruntem związane lub części takich budynków, jeżeli na mocy przepisów szczególnych stanowią odrębny od gruntu przedmiot własności.

W księgach wieczystych, ujawnione jest prawo własności, dla budynków jak i "gruntów". Polecam więc wyprawe do sądu, w celu może najpierw przejrzenia KW, a potem zrobienia z nich odpisu ;) Aby przejrzeć Księgi wieczyste, potrzebuje pan jej nr. albo ewentualnie dane dotyczące miejsca położenia i nazwisko właściciela.

W księgach wieczystych, ujawnione jest prawo własności, dla budynków jak i "gruntów". Polecam więc wyprawe do sądu, w celu może najpierw przejrzenia KW, a potem zrobienia z nich odpisu ;) Aby przejrzeć Księgi wieczyste, potrzebuje pan jej nr. albo ewentualnie dane dotyczące miejsca położenia i nazwisko właściciela.[/QUOTE]

ksiegi wieczyste sa zalozone bo to mieszkanie jest na kredyt, ale mi chodzi czy zrobic darowizne czy zakup bym kiedys w przyszlosci nie mial problemow z tym, bo darowizna jest nie opodatkowana i taniej jest ale nie chce oszczedzac a pozniej sie drapac po glowie, z kolei znowu nie chce przeplacac jak nie ma takiej potrzeby... co dla mnie w tym przypadku jest lepsze...

casperns napisał:
W księgach wieczystych, ujawnione jest prawo własności, dla budynków jak i "gruntów". Polecam więc wyprawe do sądu, w celu może najpierw przejrzenia KW, a potem zrobienia z nich odpisu ;) Aby przejrzeć Księgi wieczyste, potrzebuje pan jej nr. albo ewentualnie dane dotyczące miejsca położenia i nazwisko właściciela.

ksiegi wieczyste sa zalozone bo to mieszkanie jest na kredyt, ale mi chodzi czy zrobic darowizne czy zakup bym kiedys w przyszlosci nie mial problemow z tym, bo darowizna jest nie opodatkowana i taniej jest ale nie chce oszczedzac a pozniej sie drapac po glowie, z kolei znowu nie chce przeplacac jak nie ma takiej potrzeby... co dla mnie w tym przypadku jest lepsze...[/QUOTE]

Powrót