jak się pozbyć kredytu pod hipotekę za mieszkanie po rozwodzie?

• Autor wątku Autor wątku kredyt2015
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kredyt2015

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Jestem 2 lata po rozwodzie, niestety z uwczesną żoną wzięliśmy kredyt na mieszkanie. Po rozwodzie wraz z synem wprowadziłem się do rodziców, natomiast była żona pozostała w naszym mieszkaniu. Chciałbym je sprzedać, niestety ona się na to nie zgadza, ponieważ twierdzi że nie ma gdzie mieszkać, ale jednocześnie nie stać jej na spłacanie całej raty kredytu. Nie chce przez następne 25 lat płacić za mieszkanie z którego nie korzystam. Jak mogę wymuc na byłej żonie sprzedaż mieszkania? Czy po ewentualnej sprzedaży musze zapewnić jej lokal zastępczy? Nadmienię, że rozwód został orzeczono z winy żony, a dziecko zostało ze mną.

Może rozwiązaniem byłby sądowy podział tego mieszkania (oboje Państwo jesteście właścicielami?).
Ex nie stać na spłatę kredytu,Może Ty mógłbyś.
Zaproponować ,że mieszkanie zostanie Twoje i będziesz spłacał w konsekwencji.
Jeśli i na to ex się nie zgodzi sad zasądzi sprzedaż mieszkania.
Może dojdzie do ugody,że ex zgodzi się na sprzedaż (wtedy nie komorniczą).

bydociec napisał:
Jeśli i na to ex się nie zgodzi sad zasądzi sprzedaż mieszkania.
Nie tak szybko. Powinien wnosić o przejęcie nieruchomości i zobowiązania. Uzasadnić zasadność względami społecznymi. Być może są i inne składniki? Nakłady rozliczenia?

Tak obydwoje jesteśmy właścicielami. Proponowalem ex, że przejme na siebie zobowiązanie kredytu w całości, ale ona stanowczo powiedziała, że się nie zgadza, że się nie wyprowadzi. Na czym polega sprzedaż komornicze o której piszesz?

kredyt2015 napisał:
. Proponowalem ex, że przejme na siebie zobowiązanie kredytu w całości, ale ona stanowczo powiedziała, że się nie zgadza, że się nie wyprowadzi.
Wybacz ale stroną jest bank i wasze porozumienia n ie mają znaczenia.
kredyt2015 napisał:
Na czym polega sprzedaż komornicze o której piszesz?
Sąd wydając wyrok nakazuje sprzedaż.....dodatkowe koszty, plus cena wywołania niższa od rynkowej.

Powrót