Jak się rozliczyć-pomóżie

• Autor wątku Autor wątku gosiabratko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gosiabratko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam problem z rozliczeniem za ten rok a sprawa ma sie tak:
W styczniu 2008 zmarł mój tato.Ja i mój młodszy brat jako dzieci uczące sie pobieramy rente(obydwoje jesteśmy już pełnoletni), która przychodziła na nazwisko mojej mamy w całości.Teraz jestem po ślubie i zmieniłam w styczniu tego roku w zus nazwisko.Ale jak mam się rozliczyć za tamten rok? czy może to być rozliczone wspólnie z moja mamą czy osobno?Jeśli ktoś może mi pomóc w tym temacie to proszę o szybkie odpowiedzi.

Może się Pani rozliczyć wspólnie z mamą pod warunkiem, że ślub wzięła Pani w roku 2009

ślub był 08.11.2008 ale w zusie zmieniałam nazwisko dopiero w nowym roku po otrzymaniu dowodu.

Może się Pani rozliczyć wspólnie z mamą pod warunkiem, że ślub wzięła Pani w roku 2009
Nie wiadomo!!!!
Oczywiści mama może rozliczyć się jako osoba samotnie wychowująca dzieci, jednak brak jest podstaw do doliczania dochodów pełnoletnich dzieci do dochodów rodzica.

Rozliczenie:
Mama jako osoba samotnie wychowująca dziecko + dochody małoletnich dzieci (z wyjątkiem dochodów m.in z pracy małoletniego)
Dziecko (pełnoletnie) rozlicza się samo ze wszystkich swoich dochodów.

Ja i mój młodszy brat jako dzieci uczące sie pobieramy rente(obydwoje jesteśmy już pełnoletni), która przychodziła na nazwisko mojej mamy w całości.
Proszę udać się do ZUS w celu korekty deklaracji PIT-11a/40a
Zus powinien wystawić pity na mamę do dnia uzyskania przez dzieci pełnoletniości. Od tej daty dochody "obciążają" dzieci.

Powrót