Jak się zabezepieczyć na wypadek spadku z długami, brak wiedzy o śmierci spadkodawcy

• Autor wątku Autor wątku django99
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

django99

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,
Chciałbym się zabezpieczyć na wypadek otrzymania spadku z długami, tj. przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza.
Sytuacja jest trochę skomplikowana, ponieważ nie wiem czy mój rodzic zmarł. Wiem, że miał rodzinę - prawdopodobnie na nią przepisał majątek.
Ja chciałbym siebie zabezpieczyć tylko i wyłącznie na wypadek długów, czyli przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza.
Pytałem u notariusza: dostałem odpowiedz, że nie mogę, ponieważ musieliby się stawić wszyscy spadkobiercy (nie mam kompletnie kontaktu, nawet nie wiem kogo szukać).
O śmierci też nie wiem, ponieważ doszły mnie tylko plotki.
Co mam w takim momencie zrobić, czy do sądu mam w jakiś sposób się zgłosić?

Na poczatek wystapic z wnbioskiem o akt zgonu w USC ....
Potem sprawdzic rejestr spadkowy, w sadzie ostatniego miejsca zamieszkania czy byla przeprowadzana sprawa spadkowa...

Czym się przejmujesz? Obecnie spadek nabywasz z dobrodziejstwem inwentarza z mocy ustawy. Póki nie zostanie przeprowadzone postępowanie spadkowe i ustaleni spadkobiercy, żaden wierzyciel nie będzie Cię "ścigał".

django99 napisał:
Sytuacja jest trochę skomplikowana, ponieważ nie wiem czy mój rodzic zmarł.

Dopóki nie wiesz czy Twój rodzic zmarł, to się nie przejmuj. Masz 6 miesięcy na odrzucenie od momentu, gdy się dowiedziałeś o powołaniu do spadku (czyli tak naprawdę od momentu gdy się dowiedziałeś o śmierci rodzica).
Dopiero jeśli w ciągu tych 6 miesięcy nic nie zrobisz - jest to jednoznaczne z przujęciem spadku z dobrodziejstwem inwentarza.

Powrót