jak się zabezpieczyć

• Autor wątku Autor wątku lm77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lm77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam

Prowadzę Jednoosobowa spółkę z.o.o i mam stały przychód. Mój znajomy prowadzi od kilku lat spółke z.o.o jest 2 wspolników on i jego ojciec. Od kilku mcy rozkreca biznes z wysyłaniem ludzi do pracy . Obecnie jest to ok 40 osób za granica. Nie spina się finansowo bo najpierw trzeba wyłozyc środki (wynajecie mieszkań , opłąty , pensje itd) a faktura przychodzi 30 dni po pełnym mcu. Prosi mnie abym sfinansował to za np 5% na mc badz wykupił udziały. Z wykupem udziałów średnio mi się widzi bo jezeli on sie wycofa to te udziały beda małopłynne i nic nie warte. Pytanie jak zabezpieczyć się dodam ze nie ma nic na siebie a spółka nie ma majatku a raczej zaległosci ZUS i podatkowe (bo w ten sposob sie kredytuje). Czy moge podpisac umowe faktoringowa tak aby jego płatnik przelewał srodki na moje konto ? ale abym nie bral odpowiedzialnosci w przypadku nieudanego biznesu? Myslałem o faktor i faktorant. Czyli daje mu swoja kase ale kasa przechodzi przez moje konto i po potraceniu prowizji przelewam na jego. Prosze o rade

Powrót