Jak skutecznie zawrzeć umowę z konsumentem przez internet. (Umowy o pośrednictwo)

• Autor wątku Autor wątku RubaRumba
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RubaRumba

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry
Chcę wprowadzić w firmie zawieranie umów o pośrednictwo w sprzedaży/wynajmie nieruchomości przez internet - tak aby agent nie musiał jechać do klienta.

Jak chciałbym aby to wyglądało:
1.Przedstawiciel naszej firmy dzwoni do potencjalnego klienta który chce sprzedać czy wynająć nieruchomość
2.Przesyła mu link do strony na której konsument zapoznaje się z umową, oświadczeniami konsumenckimi i ofertą.
3.Po wpisaniu odpowiednich danych (jakich?) klika potwierdzenie i umowa jest zawarta - my możemy szukać i przyprowadzać klientów.

Jak to można zorganizować prawnie i programistycznie (czyli jak ma działać taka strona)

Z góry dziękuję za pożyteczne informacje :)

Prawnie:
art. 180 ust. 3 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami (Dz.U. 1997 nr 115 poz. 741) oraz art. 78 z indeksem 1 KC (wcześniej art 5. ustawy z 2001 r. o podpisie elektronicznym)
Da się.

Programistycznie:
Inne forum - usługa raczej płatna.

Dziękuje za odpowiedź.:brawo:

Prośba o wysłanie podpisanego skanu umowy pośrednictwa jest dla mnie rozwiązaniem nie wygodnym i kłopotliwym dla klientów - tego nie chcemy

Jak się ma sprawa z podpisem elektronicznym? Czy wymaga to wykonywania jakichś czynności na komputerze przed jego złożeniem?

Chcę aby procedura była tak prosta jak zamówienie czegoś na alegro lub zakup transferu na jakiejś stronie czy zawarcie umowy o udział w np. portalu społecznościowym

Art. 78. § 1. Do zachowania pisemnej formy czynności prawnej wystarcza złożenie własnoręcznego podpisu na dokumencie obejmującym treść oświadczenia woli. Do zawarcia umowy wystarcza wymiana dokumentów obejmujących treść oświadczeń woli, z których każdy jest podpisany przez jedną ze stron, lub dokumentów, z których każdy obejmuje treść oświadczenia woli jednej ze stron i jest przez nią podpisany.

Art. 781.2) § 1. Do zachowania elektronicznej formy czynności prawnej wystarcza złożenie oświadczenia woli w postaci elektronicznej i opatrzenie go kwalifikowanym podpisem elektronicznym. § 2. Oświadczenie woli złożone w formie elektronicznej jest równoważne z oświadczeniem woli złożonym w formie pisemnej.

RubaRumba napisał:
Chcę aby procedura była tak prosta jak zamówienie czegoś na alegro lub zakup transferu na jakiejś stronie czy zawarcie umowy o udział w np. portalu społecznościowym
Obawiam się, że aż tak prosto się nie da.
Przypuszczam, że prostsza (dla klienta) będzie forma papierowa.

Powrót